TC Kimlik No ile Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

TAKİP ET

Tapu sorgulama işlemi arsa ya da arazi satın alımlarında yapılacak ilk işlemlerden bir tanesidir. Önceleri bu işlemi yaptırmak isteyenler Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’ne gitmek zorundaydılar fakat günümüz teknolojisi ile bu işlem internet üzerinden kolay bir şekilde yapılabiliyor. Bunun dışında akıllı telefonlar ile de bu işlemleri kolayca yapmak mümkün.  Peki T.C. Kimlik No ile tapu sorgulama nasıl yapılır? Şimdi bu soruya detaylı olarak cevap verelim…

Tapu Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?

Satın almak istediğiniz mülk ile ilgili en detaylı ve doğru bilgiye tapu sorgulaması yaparak ulaşabilirsiniz. Bir taşınmazın tapu kaydına bakmak için Tapu Kadastro Bilgi Sistemi veya e-Devlet kapsamında TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) olmak üzere iki yol vardır. TKGM (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü) sitesi üzerinden parsel, pafta ve ada gibi işlemleri üç adımda kolay bir şekilde yapabilirsiniz T.C. kimlik numarası ile tapu sorgulama yaparak tapu bilgilerini internetten hızlıca edinebilirsiniz.

Peki, T.C. kimlikle tapu sorgulama nasıl yapılır? T.C. numarası ile tapu sorgulama işlemi için belli adımları izlemeniz gerekiyor.

T.C. Kimlik No ile Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

T.C. kimlik no ile internet üzerinden tapu sorgulama yapmak oldukça basit bir işlemdir. T.C. kimlik no ile tapu sorgulama işlemi en kolay e-Devlet uygulaması üzerinden yapılır. E-Devlet uygulamasını kullanarak T.C. numarası ile tapu sorgulama yapabilmek için Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne kayıtlı olmalısınız, çünkü E- Devlet’in sunduğu bu hizmetten yalnızca TAKBİS’e (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi) T.C. Kimlik Numarası kayıtlı olan bireyler faydalanabilirler. T.C. kimlik no ile e-Devlet uygulaması üzerinden tapu sorgulama işlemi yapmak için E-Devlet sistemine T.C. Kimlik Numaranız ve şifreniz ile girdikten sonra e-Hizmetler bölümünden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü seçeneklerinden Tapu Bilgileri Sorgulama linkine tıklayarak tapu bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

TAKBİS Üzerinden Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

TKGM (Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü) sitesi üzerinden parsel, pafta ve ada gibi işlemleri üç adımda kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için şu adımları takip etmeniz gereklidir.

İnternet üzerinden Tapu ve Kadastro Müdürlüğü resmi internet sitesine girmelisiniz.

Siteye giriş yaptıktan sonra 11 maddeden oluşan kullanım koşullarını okuyup kabul etmeniz gerekmektedir.

Bu adımdan hemen sonra karşınıza bir harita açılacak ve bu haritanın sol tarafında il, ilçe, mahalle, ada ve parsel seçimlerini gerçekleştirip sorgulama işlemini kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Tapu ve Kadastro Müdürlüğünden Tapu Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kimlik no ile tapu sorgulamanın yanı sıra tapu ve kadastro müdürlüğünden de tapu sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının il müdürlüklerine başvurmanız gerekmektedir. Müdürlük içerisindeki Tapu ve Ruhsat Şube Müdürlüklerine dilekçe verildiği takdirde tapu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Ada, Parsel ve Pafta Nedir?

Ada: Çevresi yol, cadde, deniz, göl, orman gibi doğal ve yapay sınırlarla sarılı parseller topluluğu ada olarak adlandırılır. Bir toprak parçasına ada denmesi için doğal ya da yapay yollarla dört tarafının sınırlarla çevrilmiş olması gerekmektedir.

Parsel: Sınırları İmar Kanunu’nun maddeleri kapsamında belirlendikten sonra ayrılmış olan arazi parçalarına parsel denir. Parsellerin imar planında birleşmesi ile adalar meydana gelir. Parsel kişi ya da kişilere ait olabileceği gibi kurum, kuruluş gibi oluşumlara da ait olabilirler.

Pafta: Büyük bir haritanın, planını ve modelini oluşturan küçük parçalar kısaca pafta denir. Paftanın bir şehir ya da ilçe haritasının üzerinde çalışılması için büyük ölçekte hazırlanması gerekir.