TCG İstanbul, MİDLAS ile İlk Füze Atışını Başarıyla Gerçekleştirdi

TAKİP ET

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) himayesinde yürütülen ve Roketsan tarafından gerçekleştirilen Milli Dikey Atım Lançer Sistemi (MİDLAS) projesi kapsamında, Türkiye'nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul, ilk füze atışını başarıyla gerçekleştirdi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacını karşılamak amacıyla başlatılan ve Roketsan'ın ana yükleniciliğini üstlendiği MİLGEM 5'inci, 6'ncı, 7'nci ve 8'inci Gemiler Dikey Atım Sistemi Tedariki Projesi kapsamında gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, ve birçok önemli ismin katılımıyla gerçekleştirilen atış faaliyeti, deniz kabul testlerini başarıyla tamamlayarak projenin kritik bir aşamasını oluşturdu.

Prof. Dr. Haluk Görgün, atışın ardından yaptığı açıklamada, savunma sanayisi için anlamlı bir gün yaşandığını belirterek, "Bu atışların devamı gelecek." dedi. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin dışa bağımlılığını azaltma hedefine vurgu yapan Görgün, projenin Türkiye'nin milli ve yerli çözümlerle kritik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir adım olduğunu ifade etti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacını karşılamak üzere başlatılan proje kapsamında geliştirilen MİDLAS, TCG İstanbul fırkateyninden ilk kez HİSAR-D RF füzesini başarıyla ateşledi. Gerçekleştirilen testle birlikte, Türkiye'de ilk defa milli bir hava savunma füzesi, milli bir lanzar kullanılarak bir deniz platformundan fırlatılmış oldu.

Geliştirme faaliyetleri devam eden proje kapsamında ilerleyen dönemlerde, SİPER, SAPAN ve ATMACA füzeleri de MİDLAS'tan fırlatılabilecek. Ayrıca, uzun menzilli diğer güdümlü mermilerin de MİDLAS'tan atılması planlanıyor. Gerçekleştirilen bu başarıda görev alan tüm katılımcılar tebrik edildi, Türkiye'nin savunma sanayisine önemli bir kazanım daha ekledi.

TCG İstanbul midlas ilk füze atışı başarı savunma sanayii başkanlığı Milli Dikey Atım Lançer Sistemi teknoloji samsunhaber gündem haber