TCMB'nin Yeni Zorunlu Karşılık Adımı Banka Hisselerini Vurdu

TAKİP ET

Merkez Bankası'nın enflasyonu ve döviz kurlarını kontrol altına almak için attığı yeni zorunlu karşılık adımı, bankacılık hisselerinde sert düşüşlere neden oldu.

Bugün açıklanan zorunlu karşılık düzenlemeleri, Borsa İstanbul'da işlem gören banka hisselerinde önemli değer kayıplarına yol açtı. Günün ilk yarısında bankacılık endeksi %4,4 oranında değer kaybederek sert bir düşüş yaşadı. Bazı banka hisselerindeki kayıplar %5'i aştığından dolayı devre kesiciler devreye girdi.

BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında %1,37'lik bir düşüşle 8.944,81 puana geriledi. Ayrıca mali endeks %2,41, hizmetler endeksi %0,33, teknoloji endeksi %0,42 ve sanayi endeksi %0,73'lük bir değer kaybı yaşadı.

A1 Capital Yatırım Menkul Değerler Araştırma Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Baki Atılal, "TCMB'nin zorunlu karşılıkların uygulama talimatında bugün değişiklik yaptığına dair Reuters haberinin etkisiyle düştü, bu adım faizleri yükseltecek ve banka karlarına yük olacak bir aksiyon, doğal olarak bankacılık endeksi negatif" dedi.

ALB Yatırım baş ekonomisti Doçent Dr. Filiz Eryılmaz ise bankacılık endeksinin TCMB'nin uygulama talimatı sebebiyle düştüğünü belirterek "Bu haber baskı yarattı" dedi.

TCMB'nin Attığı Adımlar:

TCMB, zorunlu karşılıkların uygulama talimatında değişiklik yapma kararı aldı.

Yapılan değişikliklerle getirilen zorunlu karşılıkların bloke olarak tesis edilmesi uygulamasının TL likiditesini sıkılaştırması ve mevduat faizlerini yükseltici etki yapması bekleniyor.

Uygulama 15 Mart'ta başlayacak ve 5 Ocak 2025 tarihine kadar devam edecek.

Ayrıca, TCMB'nin yeni başlattığı kısa vadeli TL mevduat için ayrılan zorunlu karşılıklara faiz verme uygulaması, kısa vadedeki mevduat faizleri üzerinde yukarı yönlü ek etki yaratacak.

Bu uygulama ise 16 Mart itibarıyla başlayacak.

TCMB'nin aldığı bu kararlar banka hisselerindeki düşüşü tetikleyerek Borsa İstanbul'da genel bir düşüşe neden oldu. Bankacılık endeksindeki düşüş, TCMB'nin uyguladığı politikalara piyasa katılımcılarının tepkisini yansıtıyor.

Merkez Bankası Yeni Zorunlu Karşılık Adımı banka borsa borsa istanbul piyasalarda düşüş ekonomi samsunhaber gündem haber