TCMB Rezervleri Mayıs Seçimi Öncesine Döndü: Net Rezervdeki Düşüş

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerindeki düşüş eğilimi devam ediyor. Geçen hafta, TCMB'nin swap hariç net rezervi 5,8 milyar dolarlık bir düşüşle -59,7 milyar dolara gerileyerek, böylece Mayıs 2023 seçimleri öncesindeki tarihi dip seviyeye geri döndü.

Brüt rezervlerde de belirgin bir azalma yaşandı. Geçen hafta, 2,6 milyar dolarlık bir düşüşle brüt rezervler 127,9 milyar dolara geriledi. Bu düşüş, son 11 haftada toplamda 17,6 milyar dolarlık bir azalmaya işaret ediyor.

Net rezervdeki düşüş de dikkat çekici. Geçen hafta, 1,2 milyar dolarlık bir düşüşle net rezervler 19,6 milyar dolara geriledi. Son 11 haftada net rezervlerde yaşanan düşüş 20,5 milyar doları buldu.

Swap hariç net rezerv ise son 11 haftada 23,3 milyar dolarlık bir düşüşle -59,7 milyar dolara gerileyerek, tarihi dip seviyeye yaklaştı. Özellikle, TCMB'nin swap hariç net döviz pozisyonu dün itibarıyla -74 milyar dolarla rekor seviyeye yaklaştı.

Bununla birlikte, yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatında artış gözlendi. Geçen hafta, 1,7 milyar dolarlık bir artışla yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatı 182,8 milyar dolara yükseldi. Parite etkisinden arındırılmış artış ise 2 milyar doları buldu, ki bunun 1,5 milyar doları gerçek kişilerden, 0,5 milyar doları ise şirketlerden kaynaklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervdeki düşüş eğilimi Net rezervdeki düşüş net döviz Para lira dolar altın samsunhaber gündem ekonomi haber