TCMB, Şubat Enflasyonunun Ardından İlk Kez Dövize Müdahale Adımı Attı

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayındaki enflasyon beklentilerinin aşılmasının ardından, TL'deki değer kaybına karşı önlem alarak 2023 Temmuz'undan bu yana ilk kez döviz müdahalesi gerçekleştirdi. Dün gece yapılan 475 milyon dolarlık TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi, ekonomik dalgalanmalara karşı alınan yeni önlemler arasında yer aldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayında enflasyonun beklentileri aşmasının ardından, TL'deki değer kaybı baskısıyla mücadele etmek amacıyla önemli bir adım attı. Banka, 2023 Temmuz'undan bu yana ilk kez dün gece, 475 milyon dolar tutarında TL uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemi gerçekleştirdi.

Geçen yıl nisan ayında araç çeşitliliğini artırma amacıyla başlatılan Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım işlemleri, TCMB'nin döviz piyasalarında işlem yapma yetkisine sahip bankalar arasında gerçekleştirilebiliyor. Banka, döviz talebinin arttığı bu dönemde, ekonomik istikrarı sağlamak ve gereksiz volatiliteyi engellemek amacıyla müdahalede bulunma kararı aldı.

Ayrıca, TCMB dün gece alınan ilave sıkılaşma adımlarıyla da dikkat çekti. Ticari krediler için aylık büyüme sınırı yüzde 2,5'ten yüzde 2'ye indirilirken, ihtiyaç kredilerindeki sınır yüzde 3'ten yüzde 2'ye düşürüldü. Taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırı korundu. Banka, ayrıca menkul kıymet tesisine ek olarak kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesi çalışmalarının devam ettiğini ve parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesine yönelik ilave adımlar üzerinde çalışıldığını duyurdu.

TCMB yetkilileri aynı gün içinde bankalarla telefonda görüşerek, artan döviz talebinin kaynağını anlamak ve gereksiz volatiliteyi engellemek amacıyla tedbirler alınmasını istedi. Görüşmelerde bankalara, "Gereksiz döviz talebine" dikkat etmeleri yönünde uyarıda bulunuldu ve TCMB'nin talep nereden geldiğini anlamak amacıyla daha fazla bilgi almak istediği belirtildi. Haberin yazıldığı sırada TCMB'ye ulaşılamamıştır.

Şubat ayında enflasyonu Gereksiz döviz talebi merkez bankası döviz banka Para faiz ekonomi samsunhaber haber gündem