Tekkeköy'e yapılması planlanan 'atık depolama tesisi' projesi sonlandırıldı! Mahalleli kazandı

TAKİP ET

Samsun'un Tekkeköy İlçesi'nde Eti Bakır tarafından yapılması planlanan ve yöre halkının tepki gösterdiği 'atık depolama tesisi'nin ÇED süreci, firmanın 'geri adım' atması sonucu sonlandırıldı

Cengiz Enerji'ye ait Eti Bakır tarafından, Tekkeköy'de 4 kırsal mahallede 81,44 hektar alana Atık Depolama Tesisi (flotasyon atığı ve fosfojips) kurmak için Samsun Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) talebinde bulunuldu. ÇED toplantısının 22 Eylül Perşembe günü yapılacağı bilgisi paylaşıldı. 

Tesis için gerekli olan 'halkı bilgilendirme toplantısı' öncesinde yöre sakinleri ayaklandı. Çırakman Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar ve diğer muhtarlar imza kampanyası başlattı. CHP'li Başkan Fatih Türkel, "Bu talana 'dur demek' zorundayız" dedi. 

TOGAR: TEKKEKÖY'E 'ATIK
DEPOSU' İSTEMİYORUZ

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar ise, "Taşına, toprağına, suyuna, havasına zerresine zarar verecek her türlü projeye karşıyız. Kaldı ki; proje bölgesi benim köyüm, benim babamın atalarımızın mezarının olduğu köy. Hiç kimse bizim ilçemizi köyümüzü bizden daha fazla sevdiğini iddia etmesin. Hiçbir şey bize rağmen burada yapılamaz" diye konuştu.

ŞİRKET GERİ ADIM ATTI
Yöre halkında gelen tepkiler üzerine şirket geri adım attı. Eti Bakır'ın ÇED sürecini sürdüren yetkili müşavir firma, "sürecin sonlandırılması" talebini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na sundu. Talep kabul edildi.

SAMSUN VALİLİĞİ AÇIKLADI
Konuya ilişkin Samsun Valiliği tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada; "Etibakır A.Ş. Samsun Şubesi tarafından yapılması planlanan ve ÇED süreci devam eden ‘Atık Depolama Tesisi (Flotasyon Atığı ve Fosfojips) Projesi’ ile ilgili müşavir firma tarafından süreç durdurma talebinde bulunulmuş ve talep Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca uygun görülmüş olup, ÇED Yönetmeliği'nin ilgili hükmü gereğince söz konusu projenin ÇED süreci sonlandırılmıştır. Ayrıca ÇED sürecinin sonlandırılmasına istinaden; Tekkeköy ilçesi, Çırakman Mahallesi'nde 22 Eylül Perşembe günü saat 14.00’te yapılması planlanan ‘Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı’ iptal edilmiştir" denildi. 

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "ÇED Süreci Sonlandırma" konulu yazısını "Biz büyük ve güçlü bir aileyiz" mesajıyla sosyal medya hesabından paylaştı. N. Alper CABBAR

Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar: Tekkeköy'e 'atık deposu' istemiyoruz - Haberine gitmek için tıkla

Çırakman sakinleri Eti Bakır'ın Tekkeköy'e yapmak istediği tesise karşı çıkıyor - Haberine gitmek için tıkla