Ticaret Bakanlığı, Tüketicileri Aldatan Reklam ve Ticari Uygulamalara Ceza

TAKİP ET

Ticaret Bakanlığı'nın Reklam Kurulu tarafından yapılan toplantıda, internet üzerinden hizmet veren alışveriş sitelerinin ve haksız uygulamaların incelendiği bildirildi.

Tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı reklamlarla haksız ticari uygulamalara karşı 17 milyon 37 bin 891 liralık ceza kesildiği açıklandı.

Bu ayki toplantının odak noktası, elektronik ticarette üyelik uygulamaları, hedefli reklamcılık ve tüketicilerin kişisel verilerinin rızası olmaksızın alınmasına yönelik internet sitesi tasarımları oldu. Toplantıda, e-ticaret sitelerinin ve tüketicileri aldatan uygulamaların incelenerek kararlar alındığı belirtildi.

Ticaret Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Dijital Tüketicinin Korunması Projesi kapsamında hazırlanan araştırma raporunda, dijital mecralarda tüketicilerin kişisel verilerini paylaşma konusunda endişeli oldukları belirlendi. İnternet üzerinden alışveriş yaparken sunulan "üye olma" ve "elektronik ileti onayı" gibi koşulları kabul etme eğiliminde olan tüketicilerin oranının yüksek olduğu, ancak çerezler konusunda ise kabul etmeme eğiliminde oldukları vurgulandı.

Bu rapor doğrultusunda, Reklam Kurulu tarafından yapılan incelemelerde, internet sitelerinin satın alma işlemi sırasında tüketicilere üyelik koşulu sunup sunmadığı ve bu üyelik koşullarının mevzuata uygunluğu değerlendirildi. Ayrıca, üyelikten çıkmak için gereken koşulların incelendiği ve kişisel verilerin hedefli reklamcılık ve pazarlama amacıyla üçüncü kişilerle paylaşılıp paylaşılmadığı üzerinde duruldu.

Yapılan incelemeler sonucunda, tüketicileri aldatıcı, yanıltıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalar tespit edildi. Toplam 134 dosyanın incelendiği toplantıda, 119 dosyanın mevzuata aykırı bulunduğu belirtildi. Bu reklam ve ticari uygulamaların durdurulması ve düzeltilmesi için toplamda 17 milyon 37 bin 891 lira idari para cezası uygulanmasına karar verildiği ifade edildi.

ticaret bakanlığı Reklam Kurulu Tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı reklamlarla haksız ticari uygulamalar Dijital Tüketicinin Korunması Projesi cezai işlem gündem samsunhaber ekonomi haber