Ticari Gayrimenkul Fiyatları Yüzde 98,2 Artarak Rekor Kırdı

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ticari gayrimenkul fiyatlarına ilişkin yeni bir endeks olan Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi'ni (TGFE) yayımladı. Buna göre, 2023'ün son çeyreğinde ticari gayrimenkul fiyatları yıllık bazda nominal olarak yüzde 98,2 ve reel olarak yüzde 21,8 artış gösterdi.

TGFE, 2023'ün son çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 12,5 artarken, Dükkan Fiyat Endeksi bir önceki çeyreğe göre yüzde 13,1 artış gösterdi. Dükkan Fiyat Endeksi, bir önceki yılın aynı dönemine göre nominal olarak yüzde 98,9 ve reel olarak yüzde 22,2 artış kaydetti. Ofis Fiyat Endeksi ise 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 9 artış gösterirken, bir önceki yılın aynı dönemine göre nominal olarak yüzde 94,2 ve reel olarak yüzde 19,3 yükseldi.

En yüksek artış ise 3 büyük il arasında Ankara'da yaşandı. Ankara'da TGFE, bir önceki çeyreğe göre yüzde 14,5 artarken, İstanbul ve İzmir'de sırasıyla yüzde 9,4 ve yüzde 13,6 artış gösterdi. Aynı dönemde İstanbul, Ankara ve İzmir'de endeks değerleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre sırasıyla yüzde 80,9, yüzde 110,2 ve yüzde 110,1 artış kaydetti.

Ticari gayrimenkul piyasasındaki bu artışlar, sektördeki dinamikleri ve ekonomik büyümeyi yansıtabilir, ancak aynı zamanda mülkiyet maliyetlerindeki artışlarla ilgili endişelere de neden olabilir.

TCMB ticari gayrimenkul fiyatları rekor artış Ekonomi