TikTok'a ABD Senatosu Darbesi: Ya Satış Ya Yasaklama

TAKİP ET

ABD Senatosu, TikTok'u yasaklayabilecek yasa tasarısını kabul etti. Biden'ın imzasının ardından ByteDance'in TikTok'u satması için 270 gün süre tanındı.

ABD Senatosu, TikTok'u satışa zorlama veya yasaklama yolunu açan yasa tasarısını kabul etti. Biden'ın imzasının ardından ByteDance'in TikTok'u satması için 270 gün süresi olacak.

Önceden ABD Temsilciler Meclisi, TikTok'un ülkede yasaklanmasını sağlayacak bir yasa tasarısını kabul etmiş ve bu tasarı Senato'ya yönlendirilmişti. TikTok, yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda 170 milyon ABD vatandaşının ifade özgürlüğünün ihlal edileceğini belirterek tepki göstermişti. Ancak Senato, 79 lehte ve 18 ret oyuyla tasarıyı onayladı.

Temsilciler Meclisi ayrıca, Ukrayna, İsrail, ve Tayvan'a dış yardım ve Gazze Şeridi'ne insani yardım sağlanması hakkında da bir dizi yasa tasarısını kabul etti. Bu yardımlar arasında TikTok'un ana şirketi ByteDance'i Amerikan bir şirkete satmaya veya yasaklamaya zorlayan tasarı da yer alıyordu.

ByteDance'in TikTok'tan ayrılması veya ABD'deki uygulama mağazaları ve web barındırma hizmetlerinde yasaklanması için 12 aya kadar süre tanındı. ByteDance, tasarının anayasaya aykırı olduğunu iddia ederek hukuki yollara başvuracağını ve bu durumun nihai satış veya yasağın daha da gecikmesine yol açabileceğini belirtti.

Kongre üyelerine, uygulamanın oluşturduğu iddia edilen ulusal güvenlik tehdidi hakkında istihbarat yetkilileri tarafından bilgi verildi. Ancak bazı milletvekilleri, TikTok'un tehdidinin büyük ölçüde varsayımsal olduğunu söyleyerek şüphelerini dile getirdi. İfade özgürlüğü ve dijital haklar grupları da tasarıya karşı çıktı.

Geçen yıl TikTok CEO'su Shou Chew, Kongre'ye zorunlu satışın uygulamayla ilgili veri endişelerini çözmeyeceğini belirtmişti. Tüm bu itirazlara rağmen tasarı, Senato'dan geçti.

Biden, yasayı masasına ulaştığında geçireceğini açıklamıştı. Görevdeki son yılında eski Başkan Donald Trump da ByteDance'i idari emir yoluyla bir Amerikan şirketine satış yapmaya zorlamış, ancak mahkeme bu kararı bozmuştu.

tiktok ABD Senatosu TikToka ABD Senatosu Darbesi TikToka ABD Senatosu Darbesi: Ya Satış Ya Yasaklama teknoloji samsun haber gündem haber