TMMOB Samsun İKK Sekreteri Veli Kebapcı: 'Ölmek değil yaşamak istiyoruz!'

TAKİP ET

TMMOB Samsun üyeleri, son dönemde meydana gelen ölümlü iş kazalarına dikkat çekmek için eylem yaptı. TMMOB Samsun İKK Sekreteri Veli Kebapcı, "Ölmek değil, yaşamak istiyoruz "dedi.

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği(TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu(İKK)Samsun Sekreteri Veli Kebapcı ve bağlı oda üyeleri, yaptıkları eylemle son dönemde meydana gelen ölümlü iş kazalarına dikkati çekti. Üyeler, 'Kaza değil, kader değil, fıtrat hiç değil. Cinayet' yazılı pankart açtı. 

'KANUN GEREKLİ'

TMMOB Samsun İKK Sekreteri Veli Kebapcı, "Ölmek değil, yaşamak istiyoruz! İş sağlığı ve iş güvenliği değil, işçi sağlığı ve iş güvenliği öncelikli olmalıdır. Bu ölümler kaza değil resmen cinayettir. İş cinayetleri ve meslek hastalıkları tamamen önlenebilir. İş cinayetlerinin, meslek hastalıklarının asıl nedeni teknik değil, politiktir! İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinin sağlanması için Devlet ve İşverenler Yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Ölümleri önlemeyen, görmeyen bir sistemi yok edip her şeyi sil baştan yeniden kurgulamak düzenlemek ve yeni bir sistem kurmak gerekir.

Artık yeter diyoruz. Bunun için; 4857 sayılı İş Kanunu, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu başta olmak üzere çalışma yaşamına ilişkin tüm düzenlemeler işçi, emekçi hak ve çıkarlarını, örgütlülüğü, işçi/sendika denetimini esas alan atipik çalışma biçimlerini yasaklayacak şekilde yeniden düzenlenmelidir. 

Bu düzenlemelerin içeriğinin belirlenmesinde sendikalar, meslek örgütleri, üniversiteler esas belirleyici unsur olmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin mevzuat, eğitim, denetim vb. tüm politikaların belirlenmesi, yerine getirilmesi için idari ve mali yönden bağımsız Ulusal İş Sağlığı Güvenliği Kurulu/Enstitüsü kurulmalıdır. 
Türk Ceza Kanunu’na ‘İş cinayetleri’ konusunda doğrudan hükümler içeren maddeler konulmalıdır. İşyerlerinde işçi sağlığının güvenliğinin sağlanması işveren yükümlülüğüdür. Bunun yanında rehberlik ve danışmanlık yapmak üzere iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, işyeri hemşiresi görevlendiriliyorsa; bu kişilerin sicillerinin tutulması, eğitimi, denetlenmesi konularında meslek örgütleri görevli olmalıdır "ifadelerini kullandı.