TROY Logolu Kartlara Artan Talep: Türkiye'nin Kartlı Ödeme Sistemine Büyük İlgi

TAKİP ET

Türkiye'de geliştirilen TROY ödeme sistemine olan talep hızla artarken, TÖDEB Başkanı Ufuk Bilgetekin, gelecek dönemde TROY teşvikleri ile büyük bir büyüme öngördüğünü belirtti.

Türkiye'de kartlı ödeme sistemlerinde öncü marka olan TROY'a olan ilgi, Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin'in açıklamalarına göre hızla artıyor.

Bilgetekin, fintek sektöründeki yatırımların ve faaliyetlerin arttığını belirterek, "Kredi kartı kullanan her birey, TROY logolu kartları, çalıştığı bankalardan istiyor. Gelecek dönemde TROY teşvikleriyle beraber bunun tersine döneceğini ve gelecek 5 yıl içinde ciddi bir büyüme sağlayacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Özellikle İsrail'in Gazze'ye saldırıları sonrasında Türkiye'de birçok alanda boykot çağrıları yapıldığı dönemde, kartlı ödeme sistemlerinde yerli ve milli ürünlerin kullanılması yönündeki çağrılara paralel olarak TROY'a olan ilgi artıyor.

Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) 19 Şubat'taki toplantısının ardından yapılan açıklamada, TROY'un kullanımında düzenli bir artış gözlendiği ve tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bu sistemi yaygınlaştıracağı belirtilmişti.

Bilgetekin, Türkiye'nin finansal teknoloji alanında hızla büyüdüğünü vurgulayarak, "Dijital para konusunda Merkez Bankası çok uzun bir çalışma yürüttü. Çalışmaya başlamadan önce dünyada birçok örnek araştırıldı. AR-GE'si yapıldı. Çok yakın zamanda dijital lirayla alakalı bir öngörü açıklandı. Bu öngörüyü okuduğumuz zaman aslında birçok şeyin başlangıcı noktasında bize umut veriyor" dedi.

Fintek sektöründeki yatırımların ve faaliyetlerin hızla arttığını vurgulayan Bilgetekin, TROY'un milli bir kart şeması olduğunu ve kullanımının artmasıyla birlikte önemli bir büyüme sağlanacağını öngördü.

Ufuk Bilgetekin, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın kart şemalarına etkisi üzerinde durarak, "TROY kart milli bir değerdir. Kredi kartı kullanan her birey TROY logolu kartları çalıştığı bankalardan istiyor. TROY kart kullanımı şu anda çok düşük seviyede. Gelecek dönemde TROY teşvikleriyle beraber bunun tersine döneceğini ve gelecek 5 yıl içinde ciddi bir büyüme sağlayacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

TROY logolu kart kullanmanın ülke ekonomisine katkı sağlamak anlamına geldiğini belirten Bilgetekin, "Kendi kart şemamıza sahip çıkmamız gerekiyor. TROY logolu kart istiyorum demek çok kıymetli. Her bankanın TROY anlaşması var. Bu kartın kullanılması, ülke ekonomisine katkı sunmak anlamına geliyor. TROY'un Discovery ile anlaşması var ve dünyanın birçok ülkesinde bu anlaşmayla aslında TROY logolu kartlarımızı da kullanabiliyoruz. Aslında Visa ve Mastercard'dan çok geri kalır bir yanı yok" dedi.

Bilgetekin, TROY'un son 10 yıldır konuşulduğunu ve son yıllarda daha net konuşmaya başlandığını ifade ederek, "TROY'un ön plana çıkması aslında hepimizin vazgeçilmez emeli olmalı. Tamamen yerli ve milli. Kart üzerindeki bütün harcamalar kendi ülke ekonomik sisteminde kalıyor. Başka bir ülkeye komisyon, kazanç olarak gitmiyor. Bu bile kıymetli, başlı başına TROY'u kullanmak bile bu ekosisteme, bu ekonomiye katkı sunmak anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

troy logolu kart talep türkiyenin kartlı ödeme sistemi büyük ilgi