Tüketici Hakları Derneği: Ayıplı Ürün İadesinde Fiyat Değişimi Uyarısı

TAKİP ET

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, tüketicilerin ayıplı ürün iadesinde fiyat değişimi riskine karşı uyarıda bulundu. İade sürecinde tüketicinin haklarını koruması için önemli bilgiler haberimizde!

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç, tüketicilerin ayıplı ürün iadesi sırasında fiyat değişimi riskiyle karşılaşabileceğini vurgulayarak, özellikle elektronik ürünlerde yaşanan şikayetlerin arttığına dikkat çekti.

Kılıç, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması ve zararlarının tazmin edilmesinin en temel tüketici haklarından biri olduğunu belirtti.

Vatandaşların alışveriş sırasında karşılaştıkları zararların telafi edilmesi ve ekonomik çıkarlarının yasalarla korunduğunu hatırlatan Kılıç, şunları ifade etti:

"Garanti kapsamındaki bir ürünün ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'da belirtilen seçimlik haklarını kullanabilir. Bu haklardan biri olan 'satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme' hakkı, tüketiciye aittir."

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı, tüketicilerin özellikle elektronik ürünlerin iade sürecinde fiyat değişimiyle karşılaşabileceğine dikkat çekti. Bu nedenle, garanti kapsamındaki ürünün iadesinde tüketicinin aynı ürünü veya muadilini alabilecek tutarı talep etme hakkına sahip olduğunu vurguladı.

Özellikle bilgisayar ve telefon gibi yüksek maliyetli ürünlerin iadesinde sık sık sorun yaşandığını belirten Kılıç, "Firmalar genellikle iade sürecinde tüketicinin ürünü satın aldığı tarihteki bedeli ödemek istiyor ancak bu durum vatandaşlar açısından bir hak mağduriyetine neden oluyor. Tüketiciler aynı ürünü veya muadilini alabilecek bedeli firmadan talep edebilir." şeklinde konuştu.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı, tüketicilerin haklarını korumak ve çözüme ulaşmak için tüketici hakem heyetleri ile Ticaret İl Müdürlüklerine başvurabileceğini de hatırlatarak, sözlerini şu şekilde tamamladı:

"Son günlerde gelen şikayetlerin büyük kısmı elektronik ürünlerle ilgili. Tüketicilerin çoğu hangi haklara sahip olduğunu bilmiyor. Bu yıl için mal veya hizmetin bedeli 104 bin lirayı geçmeyen uyuşmazlıklarda, tüketici veya satıcı, tüketicinin ikamet ettiği yerdeki veya mal/hizmeti satın aldığı yerdeki kaymakamlık, Ticaret İl Müdürlüğü bünyesinde görevli tüketici hakem heyetine başvurabilir."

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Ergün Kılıç tüketici hakları derneği ayıplı ürün iadesi değişim uyarısı ekonomi gündem samsun samsunhaber haber