Tüm Elektronik Cihazlar USB Type-C'ye Geçiyor

TAKİP ET

Avrupa Birliği, 2024 sonuna kadar tüm cep telefonları, tabletler ve kameralarda USB Type-C şarj portu kullanımını zorunlu kılıyor. Bu hamle, tüketicilere marka bağımsızlığı sağlayarak tek tip şarj kullanımı kolaylığı getirirken, BTK'nın da benzer düzenlemeleri Türkiye'de uygulamaya koymasıyla elektronik atık azalacak ve yıllık milyonlarca lira tasarruf sağlanacak.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun elektronik cihazlarda şarj aleti standardizasyonuna yönelik adımı, 2024 sonuna kadar tüm üye devletlerde uygulamaya konulacak. Bu düzenlemeyle, AB'de satışa sunulan tüm cep telefonları, tabletler ve kameraların USB Type-C şarj portuna sahip olması zorunlu hale gelecek. Bu sayede, tüketiciler farklı cihaz markaları arasında bile aynı USB-C şarj kablosunu kullanabilecekler.

Apple, bu gerekliliğe uyum sağlamak üzere iPhone 15 serisinde zaten USB-C şarj portunu kullanmaya başladı. Türkiye'de ise Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), benzer bir adım atarak Telsiz Ekipmanları Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına dair bir taslak hazırladı. Bu değişiklikle, yıllık 1 milyar 125 milyon lira tasarrufun yanı sıra, 170 ila 980 ton arasında elektronik atık azaltılması hedefleniyor.

Yönetmelik taslağına göre; mobil telefonlar, tabletler, dijital kameralar, kulaklıklar ve diğer pek çok taşınabilir elektronik cihaz USB Type-C bağlantısına geçiş yapacak. Türkiye genelinde yıllık üretilen 52 bin 129 ton elektronik atığın en yüksek miktarının İstanbul'da olduğu belirtiliyor. Yeni düzenlemenin, 28 Aralık 2024'ten itibaren cep telefonları, tabletler ve kameralar için; 28 Nisan 2026'dan itibaren ise dizüstü bilgisayarlar için uygulanmaya başlaması planlanıyor. Bu adımlarla, hem tüketicilere kolaylık sağlanacak hem de çevre korunarak atık miktarı azaltılacak.

şarj telefon cep telefonu tek tip şarj yasası