Türk Akademisyenler Antarktika'daki Kirliliği Araştıracak

TAKİP ET

Türkiye, kutup projeleri kapsamında desteklenen çalışmalarla Antarktika'daki kirliliği inceleyerek, Antarktika Antlaşması'nda "danışman ülke" olma yolunda ilerliyor.

TÜBİTAK'ın "KUTUP-1001" çağrısı kapsamında desteklenen projelerden biri olan "İnorganik ve Organik Kirleticilerin Antarktika Bölgesindeki Penguen/Fok Dışkısı ve Okyanus Suyu Örneklerinde Eser Seviyelerde Yüksek Doğruluk ve Duyarlılıkla Tayinleri" çalışması, Antarktika'nın çevresel durumunu anlamak ve koruma politikalarına katkı sağlamak amacı taşıyor.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen "İnorganik ve Organik Kirleticilerin Antarktika Bölgesindeki Penguen/Fok Dışkısı ve Okyanus Suyu Örneklerinde Eser Seviyelerde Yüksek Doğruluk ve Duyarlılıkla Tayinleri" projesi kapsamında, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sezgin Bakırdere liderliğinde bir ekip, Antarktika'da çevresel kirlilik çalışmalarını titizlikle yürütüyor.

Antarktika'daki Çevresel Kirlilik İncelenecek

Proje, Antarktika bölgesindeki çevresel kirliliği anlamak ve bölgenin korunması için alınacak kararlara bilimsel destek sağlamayı hedefliyor. Penguen ve fok dışkısı ile okyanus suyu örnekleri üzerinden gerçekleştirilecek analizlerle, bölgedeki inorganik ve organik kirleticiler belirlenerek, çevresel etkileri değerlendirilecek.

Prof. Dr. Sezgin Bakırdere, projenin bilimsel çıktılarının Türkiye'nin Antarktika Antlaşması'ndaki danışman ülke statüsüne geçmesine katkı sağlamayı amaçladığını belirtti. Ayrıca, projenin ülkemizin uluslararası alandaki bilim rekabetine katkıda bulunduğunu vurguladı.

türk akademisyenler antartika antartikadaki kirlilik araştırması araştırma danışman ülke kutup projeleri teknoloji gündem samsunhaber haber