Türk Satranç Tarihinde Rekor: Ediz Gürel, 15 Yaşında En Genç Büyük Usta Oldu

TAKİP ET

15 yaşındaki satranç dehası Ediz Gürel, Prag Satranç Festivali'nde yaptığı başarılı mücadele sonrasında Türk satranç tarihinde "En Genç Büyük Usta" unvanını elde etti. Gürel, Erwin L'ami ile berabere kalarak büyük bir başarıya imza attı.

Türk satranç arenası, genç yetenek Ediz Gürel'in adını bir kez daha tarihe yazdırdı. Prag Satranç Festivali'nde Erwin L'ami ile oynadığı maçta beraberlik elde eden Gürel, Türk satranç tarihinde "En Genç Büyük Usta (Grand Master-GM)" unvanını kazandı. Gürel, FIDE Canlı ELO puan sıralamasında 20 yaş altında dünyanın ilk 20 sporcusu arasında yer alırken, 16 yaş altı sporcular arasında ise dünyada ikinci sırada bulunuyor.

Ediz Gürel'in Canlı ELO puanının 2571 olması ve Prag Satranç Festivali Challengers kategorisinde gösterdiği etkileyici performans, Türk satranç camiasında büyük bir gurur yarattı. Genç sporcu, Ukraynalı GM Anton Korobov ile yapacağı şampiyonluk maçına çıkarken, Türkiye'de satranç sporunda 2012 yılından bu yana büyükusta sayısının arttığı gözlemleniyor.

Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Ediz Gürel'in bu büyük başarısını kutlayarak, "Milli sporcumuz inanılmaz disiplinli ve çok çalışarak yoluna devam ediyor. Türkiye’nin 15 yaşında GM olan ilk sporcusu. Sporcumuzu da onun her an yanında olan ailesini de gönülden kutluyorum. Dünya Ediz’i takip etmeye devam edecek. Genç yıldızlarımızın başarısı ilham veriyor. Yeni GM’lerimiz de geliyor. 2012 yılından bu yana Büyükusta sayımız artı, yenileri de yolda" dedi.

Ediz Gürel, Bursa'da 2008 yılında doğdu ve 7 yaşında satranç oynamaya başladı. Henüz 8 yaşında Türkiye Satranç Milli Takımı'na giren Gürel, kısa sürede birçok ulusal ve uluslararası başarı elde etti. 11 yaşında Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nda üçüncülük ve Aday Usta unvanını kazanan Gürel, 12 yaşında FIDE Ustası, 13 yaşında Uluslararası Usta oldu. 2022 yılında ise ilk Büyük Usta normunu almıştı. Türkiye'yi satrançta gururla temsil eden Gürel, gelecekteki başarılarıyla da dikkat çekmeye devam ediyor.

Türk satranç arenası genç yetenek Ediz Gürel Prag Satranç Festivali Challengers Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay spor gündem sporcu samsunhaber haber