Türkiye'de Bir Yılda 338 Kadın Cinayete Kurban Gitti

TAKİP ET

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun açıklamasına göre, Türkiye'de son bir yılda 338 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Platform, öldürülen kadınların büyük bir kısmının kendi hayatlarına dair karar almaları nedeniyle, ekonomik sebeplerle ve diğer bahanelerle öldürüldüğünü belirtti.

Türkiye'de kadına yönelik şiddetin endişe verici boyutlarda devam ettiği belirtiliyor. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, bugün yaptığı basın toplantısında yayınladığı rapora göre, son bir yılda ülkede 338 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Ayrıca, 248 kadının şüpheli şekilde ölü bulunduğu raporda vurgulandı.

Rapora göre, öldürülen kadınların büyük bir kısmı kendi hayatlarına dair kararlar almak istemeleri, ekonomik nedenler ve diğer bahanelerle öldürüldü. Toplantıda konuşan platform temsilcisi Avukat Esin İzel Uysal, bu cinayetlerin durdurulması için caydırıcı cezaların gelmesi gerektiğini ve İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanmamasının sorunları derinleştirdiğini belirtti.

Toplantıya katılan bazı ailelerin temsilcileri ise bireysel silahlanma konusuna da değindi. Helin Palandöken'in babası Nihat Palandöken, kızını 9 taksitle alınan bir silahla kaybettiğini ve bireysel silahlanmanın engellenmesi için başlatılan imza kampanyasının sonuçsuz kaldığını ifade etti.

Rapora göre, öldürülen kadınların çoğu evli oldukları erkekler tarafından öldürüldü. Aile içi şiddet ve kadın cinayetlerine karşı mücadelede önemli adımların atılması gerektiği vurgulanan toplantıda, Türkiye'de kadına yönelik ayrımcılığı ve şiddeti önlemek amacıyla hazırlanan kanunun yeterince uygulanmadığı eleştirisi de yapıldı.

Platformun verilerine göre, Türkiye'de 2023 yılında 315 kadın cinayeti işlenirken, 248 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Açıklamada, son 15 yılda kadın cinayetlerinde tek azalmanın İstanbul Sözleşmesi'nin imzalandığı 2011 yılında yaşandığına dikkat çekildi. İstanbul Sözleşmesi'nin tartışmalara neden olarak 2021'de iptal edilmesi, kadın cinayetlerinde artışa neden oldu.

Türkiyede kadına yönelik şiddet Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu kadın cinayetleri gündem samsunhaber haber sondakikahaber