Türkiye'de Elektrikli Otomobil Satışları İlk Çeyrekte Büyük Artış Gösterdi

TAKİP ET

Türkiye'de otomobil pazarında "tam elektrikli" araç satışı, bu yılın ilk çeyreğinde önemli bir artış göstererek 2023'e kıyasla yüzde 275,9 arttı. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, bu dönemde Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarı yüzde 25,2 büyüyerek 295 bin 519 adede ulaştı.

Benzinli otomobiller yine en çok tercih edilenler arasında yer alırken, hibrit ve tam elektrikli araçların satışlarında önemli artışlar yaşandı. İlk çeyrekte benzinli otomobil satışları yüzde 33,3 artarken, hibrit otomobillerde yüzde 71,8, tam elektrikli otomobillerde ise dikkat çekici bir yüzde 275,9'luk artış kaydedildi.

Dizel ve otogazlı otomobil satışlarında ise düşüş yaşandı. Dizel araç satışlarındaki düşüşün temel nedeni, global üreticilerin dizel otomobil üretimini sonlandırma sürecine devam etmeleri olarak belirtiliyor. Bu dönemde hibrit araçlar yüzde 71,8, tam elektrikli araçlar ise yüzde 275,9 artış gösterdi.

Elektrikli otomobillerin toplam pazar içindeki payı da arttı. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, tam elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 2,1'den yüzde 6,1'e yükseldi. Bu durum, elektrikli araçların Türkiye otomobil pazarındaki etkisinin giderek arttığını gösteriyor.

Mart ayında da tam elektrikli otomobil satışlarında artış devam etti. Toplam 5 bin 903 adet tam elektrikli otomobilin satıldığı mart ayında, bu araçların pazar payı yüzde 6,8 oldu.

Türkiye'de bu yılın toplamında 120 bin adet elektrikli otomobil satışı bekleniyor. Sektör temsilcileri, elektrikli araç pazarının büyümesiyle birlikte üreticilerin en yeni modellerini Türkiye'de sunmaya devam edeceğini belirtiyor.

Türkiyede otomobil pazarı tam elektrikli araç satışı Dizel ve otogazlı otomobil satışları elektrikli otomobil artış ekonomi samsun haber gündem haber