Türkiye'de İş Gücü Maliyeti En Yüksek Olan Sektörler Belirlendi

TAKİP ET

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2022 yılı iş gücü maliyeti istatistiklerine göre, aylık ortalama iş gücü maliyetinin 11 bin 602 lira olduğu tespit edildi. Bu verilere göre, iş gücü maliyetinin en yüksek olduğu sektör finans ve sigorta faaliyetleri olarak belirlendi.

Finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe aylık ortalama iş gücü maliyeti 28 bin 790 lira olarak kaydedilirken, bu sektörü sırasıyla 23 bin 29 lira ile bilgi ve iletişim, 18 bin 774 lira ile kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektörleri takip etti.

Diğer yandan, inşaat sektörü Türkiye'de iş gücü maliyetinin en düşük olduğu sektör olarak öne çıktı. Bu sektörde aylık ortalama iş gücü maliyeti 6 bin 621 lira olarak hesaplandı. Konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri ile gayrimenkul faaliyetleri sektörleri de düşük iş gücü maliyeti ile dikkat çekti.

Verilere göre, brüt kazancın iş gücü maliyeti içindeki payı yüzde 86,8 olarak kaydedildi. Sosyal güvenlik ödemelerinin oranı yüzde 13 iken, diğer iş gücü maliyetlerinin payı yüzde 0,3 olarak gerçekleşti. Çalışılan süreler için yapılan ödemeler, kazanç bileşenleri içinde en büyük paya sahip oldu.

Sosyal güvenlik ödemeleri içinde en büyük payı yüzde 85,7 ile zorunlu sosyal güvenlik ödemeleri alırken, kıdem ve ihbar tazminatı ödemelerinin oranı da dikkat çekici bir şekilde artış gösterdi. 2020 yılında yüzde 10,7 olan bu ödemelerin oranı, 2022'de yüzde 13,8'e yükseldi.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Türkiye'de iş gücü maliyeti ve sektörel dağılımı hakkında kapsamlı bilgiler elde edilmiş oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiyede İş Gücü Maliyeti En Yüksek Olan Sektörler Belirlendi Finans ve sigorta faaliyetleri sektörü Sosyal güvenlik ödemeleri ekonomi samsun haber gündem haber