Türkiye Merkez Bankası Net Rezervlerinde Hızlı Düşüş Devam Ediyor

TAKİP ET

Merkez Bankası'nın net rezervleri geçen hafta hızla düştü, dokuz haftada toplamda 17,5 milyar dolarlık bir azalma yaşandı. Döviz rezervlerindeki bu düşüş, bankacılar tarafından negatif reel faiz politikaları ve döviz satışlarına bağlanarak değerlendiriliyor.

Merkez Bankası (TCMB) net rezervleri geçen hafta içinde hızla azaldı ve dokuz haftalık dönemde toplamda 17,5 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı. Geçen haftaki net rezervlerin 6 milyar dolarlık bir azalma gösterdiği belirtiliyor.

Bankacıların hesaplamalarına göre, TCMB'nin net rezervleri bir önceki haftadan bu yana 28,5 milyar dolar seviyesinden 5,8-6 milyar dolar civarında bir düşüş gösterdi. Bu durum, net rezervlerin yaklaşık 22,5 milyar dolara kadar gerilediğini gösteriyor.

Mayıs sonundaki seçim öncesi dönemde negatif reel faiz politikaları ve döviz satışları nedeniyle net rezervler -5,7 milyar dolar ile tarihi dip seviyeye gerilemişti. Ancak geçen yılın ikinci yarısında döviz rezervlerinde belirgin bir toparlanma görüldü. Ancak, Aralık ayının sonlarından itibaren bu toparlanma tersine döndü.

22 Aralık'ta 40,09 milyar dolara ulaşarak Ocak 2020'den bu yana en yüksek seviyeye çıkan net rezervler, bankacıların hesaplamalarına göre geçen iki ayda yaklaşık 17,5 milyar dolar azaldı.

Toplam rezervlerde de bir düşüş yaşanırken, bankacılar TCMB'nin brüt rezervlerinin son beş haftada toplamda 13,5 milyar dolar azaldığını ifade ediyorlar. TCMB, henüz konuyla ilgili resmi bir açıklama yapmazken, verilerin bu hafta Perşembe günü saat 14.30'da açıklanması bekleniyor.

ekonomi Rezerv Merkez bankası dolar faiz