Türkiye'nin Aşı Üretim Kapasitesi Hızla Gelişiyor

TAKİP ET

Sağlık Bakanlığı liderliğinde yürütülen çalışmalarla, 50 bin metrekarelik kapalı alanda hizmet verecek olan Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi'nin ilk etabı tamamlanma aşamasına geldi.

Türkiye, son olarak 1998'de verem aşısı üretimi yapmış ve o tarihten sonra aşı üretimine ara vermişti. Ancak Kovid-19 salgınıyla birlikte TURKOVAC aşısını geliştirerek bu alanda faaliyet gösteren 9 ülkeden biri oldu.

Ankara Esenboğa Havalimanı yakınlarında kurulacak olan bu yeni merkez, Türkiye'nin aşı üretim kapasitesini artırarak dünya genelinde yeniden söz sahibi olmasını sağlayacak.

İlk etap inşaatının tamamlanmasıyla birlikte, bazı genetik ürünlerin AR-GE ve üretim çalışmalarının yanı sıra aşı üretimi de başlayacak. Merkezin, akıllı bina teknolojisiyle donatılması planlanıyor ve ilk etabın yıl sonuna kadar faaliyete geçmesi hedefleniyor.

İkinci etapta aşı üretim tesislerinin kurulması öngörülürken, üçüncü etapta ise cihazların satın alınması, montajı ve ruhsatlandırılması gibi işlemler gerçekleştirilecek.

Sağlık Bakanlığı, öncelikli olarak çocukluk çağı bağışıklama programındaki kuduz, Hepatit A ve suçiçeği aşılarının Türkiye'de üretimini planlıyor. Hıfzıssıhha'nın devreye girmesinin ardından ise 2028 yılı itibarıyla bağışıklama programındaki tüm aşıların Türkiye'de üretilmesi hedefleniyor.

Türkiye in Aşı Üretim Kapasitesi TURKOVAC aşısı Hıfzıssıhha-Türkiye Aşı ve Biyoteknolojik Ürün Araştırma ve Üretim Merkezi kuduz aşısı Hepatit A aşısı suçiçeği aşısı sağlık samsun haber gündem haber