Türkiye'nin İlk Uzay Görevinden Mikroalg Deneyi Sonuç Verdi

TAKİP ET

Boğaziçi Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk uzay görevinde, mikroalglerin yerçekimsiz ortamda karbondioksiti oksijene dönüştürme yeteneği kanıtlandı. Alper Gezeravcı'nın gerçekleştirdiği "UzMAn" deneyi, uzaydaki yaşam destek sistemlerinin geliştirilmesi için önemli bir adım oldu.

Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevinde, Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanan "Uzay Görevleri için Mikroalgal Yaşam Destek Üniteleri" deneyi, mikroalglerin yerçekimsiz ortamda karbondioksiti oksijene çevirme kabiliyetini ortaya koydu. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Doktor Öğretim Üyesi Berat Haznedaroğlu liderliğinde gerçekleştirilen deney, 13 farklı çalışma arasında yer aldı.

Deneyde, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) mikroalgleri kullanarak karbondioksiti oksijene dönüştürme işlemi gerçekleştirdi. Gezeravcı'nın yaptığı deneyin örnekleri geçtiğimiz hafta dünyaya ulaştı.

İncelemelerde, mikroalglerin yerçekimsiz ortamda, kapalı mekanlarda bulunandan 3 ila 5 kat daha fazla karbondioksiti oksijene dönüştürme yeteneği tespit edildi. Bu bulgu, uzay istasyonlarında ve uzun süreli uzay misyonlarında astronotların ihtiyaç duyduğu oksijenin sağlanması için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Deneyin lideri Berat Haznedaroğlu, Uzman deneyinin hava iyileştirmede mikroalglerin kullanımının kanıtını sunduğunu belirtti. Ayrıca mikroalglerin fonksiyonel gıda üretimi için de potansiyel bir kaynak olabileceğini vurguladı. Deneyin ikinci aşamasında, alglerin metabolik özellikleri ve fonksiyonel gıda üretimindeki potansiyeli daha detaylı olarak incelenecek.

Türkiye in ilk astronotu Alper Gezeravcı mikroalg deneyi sonuç araştırma boğaziçi üniversitesi