Türkiye'nin İsrail'e Karşı İhracat Kısıtlaması Dünya Basınında Geniş Yankı Buldu

TAKİP ET

Türkiye'nin Gazze Şeridi'ne yönelik insani yardım akışını sağlayana kadar 54 ürün grubunda İsrail ile ticaretini kısıtlayan karar, uluslararası basında büyük yankı uyandırdı. İsrail'in devam eden saldırılarına tepki olarak alınan bu önlem, ticari ilişkilerde 'kısasa-kısas' bir dinamiğe işaret ediyor.

Türkiye'nin Gazze Şeridi'ne yeterli insani yardımın ulaşmasını sağlayana kadar İsrail ile ticaretini kısıtlama kararı, dünya basınında geniş yankı buldu. ABD merkezli Associated Press, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 'kısasa-kısas'a dönüştüğünü belirtirken, İsrail'in en yüksek tirajlı gazetelerinden Times of Israel, Ankara'nın kararını ve Tel Aviv'den gelen tepkileri "ticaret savaşları" olarak niteledi.

Türkiye, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını sert bir şekilde eleştirerek, 54 ürün grubunda İsrail'e ihracatını derhal kısıtladığını duyurdu. Bu adım, uluslararası basında geniş yer buldu.

İsrail, 7 Ekim'den beri Gazze Şeridi'ne yönelik bombardımanlarını sürdürürken, binlerce Filistinlinin ölümüne ve yaralanmasına yol açtı. Bölgedeki insanlar, açlık ve sefaletle mücadele ederken, Türkiye ise Gazze'ye gönderdiği insani yardım gemileriyle Filistinlilere destek vermeye devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı'nın İsrail'e yönelik ihracat kısıtlaması kararı, Gazze'de ateşkes sağlanana ve insani yardım akışı kesintisiz hale gelene kadar geçerli olacak. Bu kararın Reuters tarafından "Türkiye, Gazze ateşkesi sağlanana kadar İsrail'e ihracat kısıtlamaları getiriyor" başlığıyla duyurulmasıyla birlikte, uluslararası alanda dikkat çekti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin Gazze'ye havadan yardım gönderme talebinin İsrail tarafından reddedilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, "İsrail'in açlıkla boğuşan Gazzelilere havadan yardım ulaştırma girişimimizi engellemesinin hiçbir bahanesi olamaz. Bu durum karşısında biz de İsrail'e yönelik bir dizi yeni tedbir almayı kararlaştırdık" dedi.

Ticaret Bakanlığı ise, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına devam etmesi üzerine 54 ürün grubunda ihracat kısıtlaması uygulanmasını kararlaştırdı.

İşte bu kararla kısıtlanan ürün grupları:

1- Alüminyum profiller

2- Alüminyum teller

3- Boyalar

4- Bakır profiller, çubuklar ve teller

5- Beton mikserleri

6- Çelik borular ve bağlantı parçaları

7- Çelik filmaşin

8- Çelik kaplar ve depolar

9- Çelik köprü aksamı

10- Çelik kuleler

11- Çelik profiller

12- Çimento

13- Çimentodan, betondan veya suni taştan inşaat için bloklar ve levhalar

14- Demir çelikten tüm inşaat malzemeleri

15- Demir-çelik tüm teller

16- Ekskavatörler

17- Elektrik kabloları

18- Elektrik panolar

19- Fayanslar

20- Fiberoptik kablolar ve elektrik iletkenleri

21- Forkliftler

22- Granit

23- Halat ve kablolar

24- Hırdavat ürünleri

25- Hidrolik yağlar

26- İnşaat demiri

27- İnşaat makinaları

28- İnşaat yalıtım malzemeleri

29- İnşaatta kullanılan camlar

30- Kimyasal bileşikler

31- Kimyasal gübreler

32- Klinker

33- Kovalar, kepçeler, kürekler, kıskaçlar ve kancalar

34- Kükürt

35- Madeni yağlar

36- Makaralı zincirler

37- Mermer

38- Metal işleme makinaları

39- Metallerin işlenmesinde kullanılan kimyasallar

40- Mineral gübreler

41- Motor yağları

42- Paletler

43- Plastik borular

44- Sandviç paneller

45- Seramikler

46- Solvent boyalar

47- Tel çekme makinaları

48- Testere makinaları

49- Tuğlalar

50- Uçak benzini ve jet yakıtı

51- Vernikler

52- Vinçler

53- Yapıştırıcılar ve tutkallar

54- Yassı çelik ürünleri

Bu gelişmeler, Türkiye'nin İsrail'e yönelik ticari baskılarını artırmasının yanı sıra, uluslararası toplumun da bu duruma dikkatini çekiyor.

türkiye israil türkiye in israile karşı ihracat kısıtlaması kısıtlama dünya basının da yankı buldu ticaret bakanlığından kısıtlanan ürün grupları dış işleri başkanı hakan fidan ekonomi samsun haber gündem haber