Türkiye'nin Petrol Ürünleri İhracatında 2023'te Büyük Artış

TAKİP ET

Türkiye'nin ham petrol işleme kapasitesi 42 milyon tonla dikkat çekiyor. 2023'te petrol ürünleri ihracatında yüzde 66'lık artışla en büyük artışı aralık ayında yaşadı. Türkiye'nin petrol piyasası genel görünümüne göre, petrol ürünleri ihracatı Aralık'ta yıllık bazda yüzde 66,4 artarak 1,3 milyon ton düzeyinde gerçekleşti.

Petrol İhracatında Öne Çıkanlar:

Petrol ürünleri ihracatı Aralık 2023'te yıllık bazda yüzde 66,4 artarak 1,3 milyon ton düzeyinde gerçekleşti.

İhracatın yüzde 78'i Avrupa ülkeleri ile ABD'ye yapıldı.

En fazla ihracat yüzde 28,1 ile Hollanda'ya gerçekleştirildi.

Türkiye'nin petrol ürünlerinde en önemli tedarikçisi yüzde 68 payla Rusya oldu.

Rusya ile İlişkilerin Etkisi:

Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener'e göre, Rusya'nın ham petrol ve motorin tedariki, Türkiye'nin akaryakıt sektörü için kar marjlarının yükselmesine katkı sağladı.

Türkiye'nin Rusya ile izlediği denge politikası, petrol ve doğal gaz alanındaki birçok fırsatı değerlendirmesine imkan tanıdı.

2023 Yılı Genel Görünümü:

2023'te petrol ürünleri üretimi yüzde 3,9 düşerken, ithalat yüzde 26,3, ihracat yüzde 5,1, tüketim yüzde 8, toplam teslim ise yüzde 7 arttı.

Türkiye'nin ham petrol ithalatı 31,4 milyon ton, petrol ürünleri üretimi 36,5 milyon ton, petrol ürünleri ihracatı ise 13,3 milyon ton olarak kaydedildi.

Yurt içi tüketim 31,9 milyon ton, toplam teslim ise geçen yıl 34,8 milyon ton oldu.

TESPAM Başkanı Akyener'in Değerlendirmesi:

Akyener, mevcut yaptırım süreçlerinin Rus ürünleri tedarikinin daha makul fiyatlarla yapılabilmesinin önünü açtığını belirtti.

Türkiye'nin sürdürülebilir ve küresel risklere dirençli bir piyasa sistemine sahip olduğunu vurguladı.

Türkiye'nin Rusya ile izlediği denge politikasının, petrol ve doğal gaz alanında birçok fırsatı değerlendirmesine olanak sağladığını ifade etti.

 

türkiye petrol ürünleri samsun ihracat 2023 yılı artış ekonomi gündem samsunhaber haber