Türkiye'nin Yeni Yonca Çeşidi "Albatur" Tescillendi

TAKİP ET

OMÜ'den yapılan 13 yıllık çalışmanın ardından geliştirilen "Albatur" yonca çeşidi, Türkiye'nin dört bir yanındaki çiftçilere umut oluyor. Yüksek besin değeri ve geniş yetişme alanıyla dikkat çeken Albatur, Türk tarımına yeni bir soluk getiriyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden (OMÜ) Prof. Dr. Sebahattin Albayrak liderliğinde yürütülen 13 yıllık çalışmanın meyvesi olarak Türkiye'nin her bölgesinde yetişebilecek yeni bir yonca çeşidi olan "Albatur" tescillendi.

Albayrak, yaptığı açıklamada, Isparta, Burdur, Afyonkarahisar illerine bağlı 22 ilçede topladıkları klonlar üzerinden çeşitli ıslah yöntemleri ve sentetik varyete ıslahı ile bu çeşidi geliştirdiklerini belirtti.

Albatur'un, Türkiye'de hayvan yemi olarak yetiştirilen bitkiler arasında önemli bir yere sahip olan yoncanın içerdiği yüksek besin ve protein değeriyle öne çıktığını ifade eden Albayrak, bu çeşidin soğuğa dayanıklı olduğunu ve Türkiye'nin iç bölgelerinde de rahatlıkla yetiştirilebileceğini vurguladı.

Albayrak, Albatur'un besin değerinin diğer yonca çeşitlerine göre oldukça yüksek olduğunu ve çiftçilere önemli bir gelir kaynağı sağlayabileceğini dile getirdi.

Albatur'un Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tescillenmesinin ardından, bu yonca çeşidinin her yıl çoğaltılarak çiftçilere sunulacağını belirten Albayrak, üniversite olarak süreci yakından takip edeceklerini ifade etti.

Türkiye in Yeni Yonca Çeşidi albatur yoncası Türkiye in Yeni Yonca Çeşidi Albatur Tescillendi Ondokuz Mayıs Üniversitesi den (OMÜ) Prof. Dr. Sebahattin Albayrak Tarım ve Orman Bakanlığı çevre doğa bitki samsun haber gündem haber