Türkiye, Şubat Ayında 21.1 Milyar Dolarlık İhracatla Rekor Kırdı!

TAKİP ET

Türkiye, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından açıklanan verilere göre, Şubat ayında 21.1 milyar dolarlık ihracatla tarihi bir rekora imza attı. Özellikle depremle sarsılan 11 ilde, bir yıl içinde önemli bir toparlanma gözlendi.

Türkiye'nin ihracat performansı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve TİM Başkanı Mustafa Gültepe tarafından Adıyaman'da açıklandı. Gültepe, geçen yıl iki büyük depremle sarsılan 11 ilin, özellikle Afet Bölgeleri'nin, bu yılın ilk iki ayında toplam ihracatta artıya geçtiğini vurguladı. Adıyaman'ın da bu başarıya katkı sağladığını belirterek, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık 10 milyon dolarlık bir artışla Şubat 2022 ihracat hacminin üzerine çıktığını ifade etti.

Gültepe, Türkiye'nin şubat ayı ihracat performansı hakkında şu bilgileri paylaştı: "Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre şubatı 21,1 milyar dolarlık ihracatla tamamladık. Böylece tüm zamanların en yüksek şubat ayı ihracatına ulaşmış bulunuyoruz. Şubat 2022'ye göre yüzde 6 artış gösterdik. Geçen ay 27 sektörümüzden 20'si ihracatını arttırdı."

Otomotiv sektörü, 3 milyar 130 milyon dolarlık ihracatla listenin başında yer alırken, kimya, hazır giyim, çelik ve elektrik elektronik sektörleri de önemli bir performans sergiledi. Türkiye'nin ihracat yaptığı beş ülke arasında Almanya, ABD, İtalya, Irak ve Birleşik Krallık öne çıkarken, ABD ve Latin Amerika'ya yapılan ihracatta ciddi bir artış kaydedildi.

Gültepe, Türkiye ekonomisinin küresel ekonomilerdeki yavaşlamaya rağmen 2023'te yüzde 4,5 büyüme başarısını vurgulayarak, "Artık yeni bir seviyedeyiz. Geleceğe hazırlıklı olmak adına sektörlerle istişare toplantıları gerçekleştirdik. İhracatın ekonomik büyümeye katkısı sınırlı kaldı, ancak makine ve teçhizat yatırımları 2023'te büyümeye önemli bir katkı sağladı." şeklinde konuştu.

Ayrıca, küresel gelişmeleri yakından takip etmek amacıyla TİM-İhracat Pazar Monitörü'nü hazırladıklarını belirten Gültepe, bu sayede firmaların pazarlardaki gelişmeleri en hızlı ve gerçekçi verilerle takip edebileceklerini sözlerine ekledi.

türkiye ihracat performansı şubat ayı ihracat rekor