Türkiye, Teknoloji Girişimlerini Dünya Sahnesine Taşıyacak Stratejisini 2028'e Kadar Belirledi

TAKİP ET

Türkiye, "Turcorn" hedefiyle teknoloji girişimlerini dünya çapında tanıtmak için 2028 rotasını çizdi. Terminal İstanbul'un açılışıyla girişimcilik için yeni bir merkez oluşturuluyor.

Türkiye, 2028'e kadar atılacak adımlarla teknoloji girişimlerini dünya vitrinine taşımayı hedefliyor. Yüksek ve orta yüksek teknolojili üretimi artırarak "Turcorn" unvanına ulaşmayı amaçlayan Türkiye, bugün açılışı yapılacak olan Terminal İstanbul ile girişimciliğin kalbi olmayı hedefliyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın 2024-2028 Yılı Stratejik Planı ve Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi Eylem Planı'na göre, Türkiye'nin önceliği teknoloji girişimlerini desteklemek ve dünya liginde üst sıralara yükselmek. Bu doğrultuda, yeşil ve dijital dönüşümle birlikte küresel ölçekte rekabetçi bir yapı oluşturulması planlanıyor.

Girişimcilik ekosistemi, yetenek kapasitesi, işbirliği mekanizmaları, katılım sermayesi ve küresel entegrasyon gibi alanlarda bütüncül çalışmalar yürütülecek. Ayrıca, sanayi işbirliği projeleri ve AR-GE destekleriyle Türkiye'nin bilim ve teknoloji kapasitesi güçlendirilecek.

Girişimlerin finansmana erişimi kolaylaştırılacak; alternatif finansman kaynakları geliştirilip yaygınlaştırılacak. Bu kapsamda, Türkiye Tech Visa Programı'nın kullanımı artacak ve Teknoloji ve İnovasyon Fonu aktif olarak kullanılacak.

Turcorn 100 Programı, Türk "unicorn"larının sayısını artırmayı hedefliyor. Program kapsamında desteklenen girişimlerin sayısı her yıl artacak ve 2026'da 100 "Turcorn" hedefine ulaşılması bekleniyor.

Terminal İstanbul, İstanbul'u girişimciliğin merkezi haline getirecek önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Dünyanın en büyük girişimcilik merkezi olacak Terminal İstanbul, teknoloji dünyasının kalbi olacak.

Ayrıca, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve yatırım teşvik sisteminin revize edilmesiyle yerli ve yabancı yatırımların artırılması hedefleniyor. Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nin uygulanmasıyla öncelikli sektörlerde belgelerin artırılması planlanıyor ve Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşmaları'nın sayısının artırılması amaçlanıyor.

Türkiye Turcorn hedefi teknoloji girişimleri 2028 hedef gündem ekonomi teknoloji samsun samsunhaber haber