Uluslararası Adalet Divanı Duruşmasında Güney Afrika: Son 4 Ayda 30 Bin Filistinli Öldürüldü

TAKİP ET

Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı duruşmasında İsrail'in Filistin topraklarındaki uygulamalarını eleştirerek, son 4 ayda 30 bin Filistinlinin öldürüldüğünü ve bu durumun Filistin halkının haklarından mahrum bırakılmasına neden olduğunu belirtti. Ülkenin heyeti, İsrail'in uluslararası hukuka meydan okuyarak işgale devam ettiğini ve tedbir kararlarına uymadığını suçladı. Hollanda, Belçika ve diğer ülkeler de duruşmada İsrail'i uluslararası hukuk ihlalleriyle suçladı.

Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı (UAD) duruşmasında yaptığı açıklamada, son 4 ayda 30 bin Filistinlinin öldürüldüğünü belirterek, bu kayıpların sadece istatistik değil, Filistin halkının gerçek kanları olduğunu vurguladı. Ülkenin temsilcisi, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgali ve uygulamalarıyla ilgili olarak uluslararası hukuku ihlal ettiğini iddia etti.

Güney Afrika'nın Lahey Büyükelçisi Vusimuzi Madonsela, Filistin sorununun çözümü için "iki devletli çözümü" desteklemelerine rağmen, Filistinlilere yönelik toprak adaletsizliği ve yasa dışı yerleşimlerin hala dağıtılmadığı noktasında eleştirilerde bulundu. Madonsela, işgalin hukuken tanımlanmasının gecikmesinin şiddet döngüsünü artırdığını ifade etti.

Madonsela, İsrail'in uluslararası hukuka meydan okuyarak 56 yıldır devam eden işgalini sürdürdüğünü belirterek, son 4 ayda 30 bin Filistinlinin öldürüldüğünü ve bu durumun İsrail'in cezasızlığının bir göstergesi olduğunu dile getirdi. İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının vahşeti ve uluslararası hukukun çiğnenmesi, İsrail'in kendisini sınırlandıramaz gördüğünün açık bir göstergesi olarak değerlendirildi.

Güney Afrika'nın Baş Hukuk Müşaviri Pieter Andreas Stemmer de İsrail'in Filistin'deki işgali ve uygulamalarının uluslararası hukuku ve insan hakları hukukunu ihlal ettiğini belirterek, İsrail'in işgali derhal sona ermeli ve Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkına saygı gösterilmelidir, dedi.

Hollanda ve Belçika'nın da UAD duruşmasında İsrail'i eleştirdiği belirtilerek, Hollanda'nın Hukuk Danışmanı René Lefeber, işgalin doğası gereği geçici olduğunu vurgulayarak, kalıcı olması halinde ilhak olarak nitelendirileceğini söyledi. Belçika ise, İsrail'in uluslararası hukuka göre yasa dışı yerleşimlerle Filistin topraklarının demografik yapısını değiştirmeye çalıştığını ifade etti.

BM Genel Kurulu'nun UAD'ye yönlendirdiği sorular arasında, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgali ve yerleşim faaliyetlerinin hukuki sonuçlarına dair görüş isteniyor. UAD'nin vereceği danışma görüşlerinin bağlayıcı olmamasına rağmen, İsrail ve diğer ülkeler üzerindeki uluslararası baskının artmasına ve politika değişikliklerine yol açabileceği belirtiliyor.

dünya BAU Toplantı afrika filistin gazze israil