Umuda Yolculuk Meyvelerini Verdi

TAKİP ET

Samsun'da köylünün toprakla iyi ve bilinçli tarımla yeniden buluşması, ilk meyvelerini verdi. Köyde çilek üretimi projesine katılan köylüler, 'hasat ve kazançla' umutlarını yeşertti. 

Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam koordinesinde hayata geçen başarılı projeler, meyvelerini vermeye başladı. Canik'te çilek üretimine teşvik edilen üreticiler, hasat yaptı. İl genelinde zeytin başta olmak üzere birçok ürünün üretimi teşvik edilirken, Bafra'da 60 dönümde renkli karnıbaharın deneme ekimi yapıldı. 

BU KÖYE DÖNÜŞÜN ADIMI 

Canik'te Çamalan Mahallesi'nde hasat şenliğine katılan Tarım İl Müdürü İbrahim Sağlam, üreticileri dinledi, incelemelerde bulundu. 'Çilek Yetiştiriciliğini Geliştirme' projesi kapsamında yetiştirilen ürünleri inceleyen Tarım İl Müdürü Sağlam, "1 yıl içerisinde kırsal ve yüksek rakımlı ilçelerimiz başta olmak üzere ilimizde Büyükşehir ve Bakanlığımız desteği ile 130 üreticimize  200 dekar alan için 1 milyon çilek fidesi ve 9 bin kg malç(örtü)desteği hibe olarak  verilmiştir. Projemizden en az 500 ton çilek üretilmesi hedeflenmiştir”dedi. 

İHRACAT SEFERBERLİĞİ 

Müdür Sağlam, "Üreticilerimizi, ikamet ettikleri yerde üretime teşvik etmeyi amaçlıyoruz. Bu bir nevi köye dönüş projesinin ayağıdır. Samsun sebze ve meyve üretiminde önemli bir potansiyele sahip. Bafra'da renkli karnıbaharı çoğaltacağız. Deneme üretimi güzel geçti. Ağustos'ta 60 dönümde ekim yapılacak. Samsun'un ciddi anlamda meyve ve sebze üretim potansiyeli var. Ürünlerimizi Master Chef gibi programlara gönderip tanıtımını da yapacağız. Tarım ürünlerimizin ihracatına yönelik ciddi bir çalışma içerisine girdik "açıklamasını yaptı. 

AİLE BÜTÇESİNE KATKI 

Samsun'da değişik günlerde kurulan semt pazarlarında kendi ürettiği meyve ve sebzeyi pazarlayan kadın üretici Ferdane Türk, merkeze 25 km mesafede, 750 m rakımda meyilli 3 dekar çilek bahçesinde kendi aile işgücü ile üretmiş oldukları çilek geliri ile  engelli eşinin ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşıladığını belirterek, desteklerinden dolayı İl Müdürü İbrahim Sağlam'a teşekkür etti. Ferdane Türk, herkesi çilek üretimine davet etti. 

N.Alper CABBAR 

Tanıtımı yapılacak 

Tarım Müdürü Sağlam, "Samsun'a özgü tarım ürünlerimizin tanıtımını da Master Chef gibi televizyon programları ile yapacağız. Tanıtım seferberliği de başlatacağız. Bu ihracatın bir başka ayağıdır "dedi. 

Aile bütçesine katkı 

Semt pazarlarında kendi ürettiği meyve ve sebzeyi pazarlayan Ferdane Türk, 3 dekar çilek bahçesinden elde ettiği gelir ile engelli eşinin ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılıyor.