Umut Vafkı'ndan ürküten tablo 

TAKİP ET

Umut Vakfı, geçtiğimiz yıl basına yansıyan silahlı yaralama ve cinayet haberlerinden derleme bir raporu kamuoyuna duyurdu. Raporda Samsun, 'en olaylı üçüncü il' konumunda gösterildi. 

Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de 627 bin 765 taşıma ruhsatlı silah bulunuyor. Umut Vakfı’nın verilerine göre ise Türkiye’de 2021 yılında basına yansıyan 3 bin 801 silahlı şiddet olayı sonucunda 2 bin 145 kişi öldü, 3 bin 896 kişi ise yaralandı. Bu silahlı şiddet olaylarının 3 bin 172’sinde ateşli silahlar, 629’unda ise kesici aletler kullanıldı. 

2021 yılında basına yansıyan silahlı şiddet olaylarında, şiddetin en çok yaşandığı bölgenin her yıl olduğu gibi nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu Marmara Bölgesi olduğu görüldü. Silahlı şiddetin en çok arttığı bölge olarak Akdeniz dikkat çekerken, Ege ve İç Anadolu’da ise yüzde 6’lık bir düşüş meydana geldi.  Ege Bölgesi 2020 yılında şiddetin en çok yaşandığı bölgeler sıralamasında üçüncü sıradayken 2021 yılında altıncı sıraya geriledi, ateşli ve delici silahların kullanıldığı olaylardaki ölümler açısından bakıldığında ise üçüncü sıradaki yerini korumaya devam etti. 

En çok olayın yaşandığı 10 il ise sırasıyla; 477 olay ile 
İstanbul, 228 olay ile Adana, 222 olay ile Samsun, 154 olay ile İzmir, 149 olay ile Bursa, 148 olay ile Şanlıurfa, 135 olay ile Antalya, 133 olay ile Kocaeli, 117 olay ile Konya, 110 olay ile Diyarbakır olarak kayıtlara geçti. 

TEHLİKE KAPIDA 

Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş, yeni düzenlemelerle izinsiz üretim ve satışa büyük cezalar getirildiğini fakat ruhsatsız av tüfeği bulundurmanın da idari suç niteliğinden çıkartılarak 6136 Sayılı Kanun’da olduğu gibi hapis cezası getirilmesi gerektiğini hatırlattı. Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik’te 19. kez değişiklik yapıldığını belirten Prof. Dr. Timur Demirbaş, çoğu ruhsatsız milyonlarca silahın bulunduğu Türkiye’de, son düzenlemeyle “Hiçbir şekilde ruhsat verilemeyeceği” ibaresinin çıkarıldığını, silah ruhsatı alabileceklerin listesinin de bazı bürokratlar ve meslek grupları eklenerek genişletildiğini belirtti. Demirbaş, bu değişikliklerin bireysel silahlanmanın önünü açacağına dikkat çekti. 
Prof. Dr. Demirbaş, “Ruhsatsız av tüfeği sahibi olmanın yalnızca 944 TL idari para cezası bulunuyor. Bu silahlar kasten öldürmeden, yağmaya kadar birçok suçta rahatlıkla kullanılabiliyor. 6136 Sayılı Kanun’da tabanca gibi ruhsatsız silahları taşımanın cezası 3 yıla kadar varan hapis, silah veya mermilerin sayı veya nitelik bakımından otomatik tabanca gibi vahim olması halinde ise 8 yıl hapisse daha öldürücü güce sahip olduğu halde namlu içinde yiv ve set bulunmadığından bu kanun çerçevesinde değerlendirilmeyen ruhsatsız av tüfekleri için de yapılacak düzenleme ile hapis cezası getirilmeli” dedi. 

İHA 

Prof. Dr. Timur Demirbaş

Umut Vakfı'nın yayınladığı raporda Samsun, 'en olaylı üçüncü il' konumunda gösterildi.