Un Sektörünün Gözü Alım Fiyatında 

TAKİP ET

TUSAF Kongresi'ne katılan Pakun CEO'su Ertan Özgen, "Alım fiyatlarının da yine çiftçimizi koruyacak yönde açıklanacağını öngörüyoruz" dedi.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından düzenlenen 17. Uluslararası Kongre ve Sergisi, 'Üretimde Teknolojik Dönüşümler ve Küresel Riskler' temasıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) gerçekleştirildi. Türkiye’nin önde gelen un üreticisi ve ihracatçılarından Pakun markasının yönetimi kongreye katılanlar arasındaydı. Dünya tahıl politikaları ve üretimde teknolojik dönüşümlerin tartışıldığı kongreye katılan Pakun’un CEO’su Ertan Özgen, süresi 60 gün daha uzatılan Tahıl Koridoru Anlaşması’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'ANLAŞMANIN 
UZATILMASI ÖNEMLİ'

Özgen, Tahıl Koridoru Anlaşması'nın uzatılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, "Anlaşmanın 3’üncü kez uzatılması tahıl ihtiyacı bulunan ülkeler için de önemli bir adım oldu. Kendi ülkemiz adına buğday stoklarımızın yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Şubat ayından bu yana süren yağmurlar sayesinde rekolte beklentisi yükseldi. Bu yıl da yaklaşık 21 milyon ton üretim bekliyoruz. Hububat ürünleri ithalatına getirilen gümrük vergisi kararıyla da çiftçilerimiz koruma altına alınmıştı. Alım fiyatlarının da yine çiftçimizi koruyacak yönde açıklanacağını öngörüyoruz" dedi.

'BİLGİLENDİRMEYİ 
SÜRDÜRECEĞİZ!

Ülkemizin un üretimi ve ihracatına da değinen Özgen, "Kendi buğdayımız iç piyasadaki un için ihtiyacı karşılıyor ancak ihracatımız için dahilde işleme rejimi kapsamında buğday ithalatına devam ediyoruz. Türkiye’nin buğday üretiminin artmasının un sanayisine, unlu mamuller sektörüne ve ihracatına artı değer sağlayacağına inanıyoruz. İklim krizinin artık hayatımızda olduğu bu süreçte sürdürülebilir tarım, kuraklığa dayanıklı üretim metotları gibi yenilikçi uygulamaları ön planda tutmalıyız. Çiftçilerimizi de bu yönde bilinçlendirmeli ve desteklemeliyiz. Böylece kısa sürede buğday üretimimizi artıracağımıza inanıyoruz. Pakun olarak biz de hem sektörümüze hem de üreticilerimize fayda sağlayacak projeler için çalışıyoruz. Üretimimizle, ihracatımızla ve yeni yatırımlarımızla ülkemize değer katmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Bu yıl 17’ncisi düzenlenen TUSAF Kongresi, un, makarna ve yem sanayicileri, tedarikçileri, değirmen makinecileri ve fırıncılık mamulleri üreticileri, alanında uzman panelist ve yöneticilerle kamu kurum ve kuruluşları yetkilileriyle birçok sektör paydaşını bir araya getirdi.