Üniversitelere Yapay Zeka Bölümleri Geliyor

TAKİP ET

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, yapay zeka, dijitalleşme, ve büyük veri alanlarında eğitim vermek üzere 2'si ilk kez olmak üzere toplam 5 lisans ve 12 ön lisans programı açılacak.

YÖK Başkanı Erol Özvar, 'Yapay Zeka Temelli Programların Belirlenmesi Çalışma Grubu' çatısı altında yapılan çalışmalar sonucunda, bu alanda uzman insan kaynağı yetiştirmek amacıyla yeni programlara ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Toplantıya 20 üniversite rektörü ve Yükseköğretim Yürütme Kurulu Üyeleri de katıldı.

Özvar, yapılan değerlendirmeler sonucunda 5 lisans ve 12 ön lisans programının açılmasına karar verildiğini ifade etti. Bu kapsamda, Türkiye genelindeki farklı devlet ve vakıf üniversitelerinde zaten bulunan bazı bölümlerin yanı sıra, 2 yeni lisans programının da hayata geçirileceğini duyurdu.

Açılacak Lisans Programları:

Veri Bilimi ve Analitiği

Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi

Açılacak Ön Lisans Programları:

Yapay Zeka Operatörlüğü

Büyük Veri Analistliği

Otonom Sistemler Teknikerliği

Dijital Dönüşüm Elektroniği

Robotik ve Yapay Zeka

Oyun Geliştirme ve Programlama

Bulut Bilişim Operatörlüğü

İmalat Yürütme Sistemleri

Kurumsal Bilişim Uzmanlığı

İnsansız Araç Teknikerliği

Ön-yüz Yazılım Geliştirme

Arka-yüz Yazılım Geliştirme

Öğrencilere daha geniş bir perspektif sunmak amacıyla, programlarda yer alacak bazı derslerin büyük üniversitelerin öğretim üyeleri tarafından online ve senkron bir şekilde verileceği de belirtildi. Bu sayede öğrenciler, başka üniversitelerden ders alma fırsatına sahip olacaklar. Programlarda sektör temsilcilerinin de katkılarıyla kalite güvencesinin sağlanması hedefleniyor.

yapay zeka üniversiteler YÖK Başkanı Erol Özvar yapay zeka bölümleri eğitim teknoloji samsun haber haber gündem