Uyku Düzeni ve Prostat Kanseri İlişkisi: Bilim İnsanlarından Dikkat Çekici Bulgular

TAKİP ET

Bilim insanları, prostat kanseri ile ilgili önemli bir bulguya ulaştı. ABD'deki Ulusal Kanser Enstitüsü'nde görevli uzmanlar, 30 binden fazla İngiliz erkeğin uyku düzenlerini inceleyerek prostat kanseri riski ile ilişkilendirdi. Yapılan araştırmada gece uykusunda yaşanan belirli durumların prostat kanseri riskini artırdığı ortaya çıktı.

Araştırma kapsamında, erkeklere gece yatarken takılan bir bileklik aracılığıyla uyku düzenleri incelendi. Başlangıçta hiçbir erkekte prostat kanseri bulunmazken, araştırmanın ilerleyen aşamalarında bazı dikkat çekici bulgular ortaya çıktı. Journal of the National Cancer Institute dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, gece uykusunda sık sık uyanan erkeklerde prostat kanseri riski daha yüksek belirlendi. Bilim insanları, geceleri 30 dakika veya daha uzun süre uyanık kalan erkeklerin prostat kanserine yakalanma olasılığının yüzde 15 ile yüzde 20 arasında arttığını bildirdi.

Uzmanlar, bu durumun sirkadyen ritmin bozulmasından kaynaklanabileceğine işaret etti. Prostat kanserinin genetik faktörler, obezite gibi etmenlerle ilişkili olduğuna dikkat çekilirken, uyku düzeninin bu hastalıkla olan bağlantısının da anlaşılması açısından önemli bir bulgu elde edildiği vurgulandı.

uyku düzeni prostat kanseri bilim insanları