Uzmanlar Uyarıyor: Güneş Patlaması İletişimi Etkileyebilir

TAKİP ET

Uzmanlara göre, Güneş'teki patlamadan kaynaklanan jeomanyetik fırtına, radyo iletişiminde bozulmalara neden olabilir. Ancak aynı zamanda çarpıcı kutup ışıklarının da görülebileceği belirtiliyor.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) Colorado'daki Uzay Hava Tahmin Merkezi, Güneş'teki patlamanın etkileriyle ilgili bir uyarı yayınladı. Uyarıda, endişe edilecek bir durum olmadığı ifade edilirken, kutup ışıklarının görülebileceği ancak iletişimde bazı aksamaların yaşanabileceği vurgulandı.

Güneş'teki patlama nedeniyle oluşacak jeomanyetik fırtına, özellikle trafik kontrol kuleleriyle iletişim kuran uçaklar gibi yüksek frekanslı radyo yayınlarını etkileyebilir. NOAA'dan Jonathan Lash, çoğu ticari uçağın yedek olarak uydu yayınını kullanabileceğini belirtti.

Ayrıca, fırtına nedeniyle uydu operatörlerinin uzay araçlarını takip etmekte sorun yaşayabileceği de ifade edildi.

Lash, "Genel halk için, eğer geceleri gökyüzü açıksa ve daha yüksek enlemlerdeyseniz, bu, gökyüzünün aydınlandığını görmek için harika bir fırsat olacaktır" diyerek kutup ışıkları meraklılarına tüyo verdi.

Güneş'in manyetik alanındaki değişimlerin her 11 yılda bir gerçekleştiği ve bu döngü sırasında Güneş aktivitesinin değiştiği biliniyor. Bu tür zamanlarda, pazar günü yaşanan jeomanyetik fırtınaların yılda birkaç kez Dünya'yı etkileyebileceği belirtiliyor.

Son olarak, aralık ayında yaşanan ve son yılların en büyük Güneş patlaması olarak kaydedilen olayda radyo iletişiminin kesintiye uğradığı hatırlatıldı.

Güneş Patlaması Güneş Patlaması İletişimi Etkileyebilir jeomanyetik fırtına radyo radyo frekansı etkileşim bilim ve teknoloji gündem samsun haber haber