Vatandaşları Bu Kez 'YEPAŞ' Çarptı!

TAKİP ET

Yeni yılda elektriğe gelen zamlar sonrası kapılara bırakılan faturalar adeta dudak uçuklattı. En düşük fatura 400 TL'ye dayandı. Üst sınır ise yok. Tüketiciler, "Yok böyle faturalar" diyerek isyan etti

1 Ocak 2022'den geçerli olmak üzere elektriğe zam geldi. 'Kademeli tarife sistemi' ile birlikte elektrik faturaları iki tarifeye ayrılırken, elektrik fiyatlarına yüzde 50 ile yüzde 125 arası zam yapıldı.

Mesken aboneleri için aylık 150 kilovatsaate kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat kilovatsaat başına 1 lira 37 kuruş, aylık tüketimi 150 kilovatsaat üzeri olan mesken aboneleri için ise kilovatsaat başına 2 lira 6 kuruş uygulanıyor.

Ocak ayı faturalarının yarısı zamlı tarifeden yarısı ise eski tarifeden kesildi. Ocak ayında kapısına bırakılan faturaları gören vatandaşlar tepkilerini sosyal medyadan dile getirdi.

FATURALAR DUDAK UÇUKLATTI
Son 3 aylık elektrik faturalarını sosyal medya hesaplarından paylaşan tüketiciler, Ocak ayında zamlı gelen ve geçmiş dönem faturalarına oranla yaklaşık 2-3 kat fiyat farkı bulunan faturalara adeta isyan etti. Vatandaşlar, "Evdeki tüm kullanılan elektrikli aletler aynı, kullanım endeksi aynı ama rakamlar farklı" dedi. 

YEPAŞ'ın meskenlere gönderdiği faturalarda 'yüksek rakamlar' dikkat çekerken, ortalama 400 TL ila 1,500 TL arasında meskenlere fatura geldiği görüldü. Tüketiciler, "YEPAŞ, normal faturanın iki katı fatura kesmiş. YEPAŞ, burası mesken, iş yeri değil" diyerek, tepkilerini dile getirdi.

YEPAŞ ÖNÜNDE EYLEM
Samsun'da bir grup vatandaş, YEPAŞ'ın ödeme noktasında eylem yapmıştı. Zamların geri alınması yönünde sloganlar atan eylemciler, "Enerji üretimi ve dağıtımı derhal kamulaştırılsın. Her haneye parasız 230 kWh elektrik sağlansın. Ödeyemedikleri faturaları nedeniyle elektriği kesilen abonelerin elektrikleri açılsın. Borçlar nedeniyle elektrik kesintileri yasaklansın. Halktan değil, enerji şirketlerinden borçları tahsil edilsin. Faturalardaki vergiler kaldırılsın" şeklinde yorumda bulunmuştu.

YEPAŞ'TAN AÇIKLAMA
Diğer yandan YEPAŞ, yüksek gelen elektrik faturalarına ilişkin açıklamada bulunmuş, faturaların yüzde 80'nin Aralık ayı tüketimine ait olduğunu savunmuştu. Şirket, elektrik maliyetlerinin 2021 yılının başına göre yüzde 141'lik artış gösterdiğini ve bu maliyet artışının uzun bir süredir tüketicilere yansıtılmadığını öne sürmüştü. Şirket, "Tüm tüketimlerin yeni fiyatla faturalandırılması gibi bir durum söz konusu değildir. Müşterilerimizin içi rahat olsun, Ocak ayı içerisinde çıkan faturalarında Aralık dönemine ilişkin bir tüketim söz konusu ise bu tüketimler Aralık 2021 yılı fiyatları ile hesaplanmıştır" dedi.

EPDK BİLGİLENDİRDİ
Son dönemde tüketici şikayetlerine yol açan elektrik tüketiminin faturalandırılmasına ilişkin açıklama yayınlayan EPDK ise, mevcut faturalarda 2021 Aralık ayını kapsayan tüketimin eski tarife, 2022 Ocak'taki tüketimin ise yeni tarifeden hesaplandığı bilgisini verdi. EPDK'nın 'örnek fatura' açıklaması tüketicileri tatmin etmedi.

YOK BÖYLE FATURALAR!

Samsun ve bölgesinde elektrik perakende satışını gerçekleştiren ve mesken, iş yeri, ticarethane gibi abonelere faturalandırmasını yapan YEPAŞ'a tepkiler çığ gibi. Özellikle meskenlere gelen ve dudak uçuklatan faturalar sosyal medyada tüketiciler tarafından paylaşılıyor. 

Haber: N. Alper CABBAR