Vekil adaylarına 'çapraz anket'

TAKİP ET

Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'nın zorlu genel seçim öncesinde aday belirleme yöntemleri de benzer olacak. Aday adayları için çapraz anket yaptıracak olan parti yetkililerine teşkilatlar da 'İthal aday olmasın' görüşünü iletti.

Genel seçim için aday adaylığı süreci öncesi aday belirleme seçenekleri ön hazırlıkları parti genel merkezlerinde tamamlanmak üzere.  AK Parti il başkanları ile son yaptığı toplantıda 'teşkilatların önerilerini' aldı, İYİ Parti ve CHP ise aday olacak parti yöneticilerinin istifa etmelerini isteyerek ilk adaylık kriterini netleştirdi. 

Partilerin aday belirleme yöntemlerinde de son sürece gelindi. Cumhur İttifakı'nın büyük ortağı AK Parti'de üç döneme takılanlar, seçim bölgesinde etkili olamayan ve partisine katkı veremeyenler ile olumsuz olaylarla gündeme gelenlerin de içinde yer aldığı vekiller de hesaba katılırsa, yarıya yakın bir değişim bekleniyor. 90 vekilin üç döneme takıldığı AK Parti'de, yeni vekil adayları 'çapraz anketlerle  belirlenmesine sıcak bakılıyor. İl Başkanlarının son toplantıda temayül yoklamasının parti içi eleştiri, zıtlaşma ve sıkıntılara yol açtığı yolundaki görüşü de masada. 

AK PARTİ ANKETLERLE
MHP MERKEZ YOKLAMASI

Yerli aday ısrarı ile 'Kontenjan aday 10 üzeri vekil çıkaran yerlere konulsun' şeklinde il yöneticilerinden gelen talep de aday belirlemelerde etkili olacak. AK Parti, Ocak ayından itibaren anket çalışmalarını 'yerel bazda' hızlandıracak. Aday adayı başvuruları öncesi, sahadan çıkan isimler belirlenecek, başvurulardaki isimlerle örtüşüp örtüşmediği gözlemlenecek. MHP ise aday belirlemesini yine merkez yoklamasıyla yapmayı planlıyor ancak, Cumhur İttifakı adına yapılan anketlerden çıkan sonuçlardan da faydalanılacağı ifade ediliyor. 

CHP'DE MEVCUT 
VEKİLLER SORGUSU

Millet İttifakı'nda 6'lı masanın adayının belirlenmesi sonrası aday belirleme çalışmalarının çok kısa sürede tamamlanması bekleniyor. CHP örgütleri 'üye bazında ön seçim beklentisini' genel merkez yöneticilerine iletti. Sürece göre değerlendirilecek. Fakat çapraz anket kamuoyu yoklaması da aday belirlenmesinde etkili olacağa benziyor. CHP mevcut vekillerinin seçmen gözündeki durumunu tespit için Ocak ayının ikinci yarısında tüm illerde anket çalışması yapmayı hedefliyor. CHP'de de en az yüzde 50 vekil değişimi beklenirken, aday belirleme çalışmaları 'mevcut vekillerin' yeniden aday olup olmayacağının belirlenmesiyle eş zamanlı başlatılacak. Bu arada aday olmak isteyen illerdeki parti yöneticilerinin istifa etmesini de CHP Genel merkezi devreye soktu. 

İYİ PARTİ'DE ADAYLAR
POPÜLER İSİMLERDEN

İYİ Parti şu ana kadar en çok anket yaptıran siyasi parti olarak öne çıkıyor. Çapraz anketler ile aday belirleme çalışması yapacak olan İYİ Parti'de vekillerin çoğuyla devam edilecek. Yeni kazanılacak vekiller için de illerinde popüler olan isimler tercih edilecek. Millet İttifakı'nın ortaklaşa yaptıracağı anketler de aday belirlemede etkili olacak.  DEVA, Gelecek ve Saadet Parti ile DP'nin merkez yoklamasıyla aday belirleyeceği, ancak Millet İttifakı'nın anketlerinden gelecek sonuçları da dikkate alması bekleniyor. 

Zekeriya FIRAT