Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Aslan Kaya: Çiftçi üretmez ise tüketicinin cebi yanar

TAKİP ET

Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Aslan Kaya, artan gübre ve mazot fiyatlarına dikkat çekerek, "Yarısı devlet tarafından desteklenmezse, sadece üretici değil, tüketicinin de cebi yanacak" dedi.

Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Aslan Kaya, son dönemde döviz kuruna bağlı olarak yaklaşık yüzde 400 civarında artış gösteren gübre fiyatlarına 'dur' denilmesi gerektiğini belirterek, mazot, yem, tohum gibi üreticinin ihtiyacı olan ürünlerde artan maliyetlerin çiftçiyi zorlandığına dikkat çekti.

DESTEKLER YETERSİZ KALDI
Başkan Aslan Kaya, "2021 yılının Eylül ayından itibaren gübre fiyatlarındaki aşırı yükseliş beraberinde bölgemizde ekimi yapılan ürünlerde gübre kullanımında önemli derecede azalmalar hatta hiç gübre kullanmadan ekimler yapılmıştır. Artan gübre fiyatları dikkate alındığında, 2021 yılında hububatta dekara 20 lira, diğer ürünlerde dekara 8 lira olan destek çok yetersiz kaldı. Gübre desteğinin bazı ürünlerde gübre maliyetini karşılama oranı yüzde 1'lere kadar düştü. Gübre desteği de anlamını yitirdi. Gübre fiyatlarının yarısının devlet tarafından destek olarak verilmesi sağlanmalıdır" dedi.

ÇİFTÇİLERİMİZ ÜRETİYOR PARA KAZANAMIYOR
Son bir yılda Amonyum sülfat gübresinin yüzde 437, Amonyum nitrat gübresinin yüzde 371, Üre gübresinin yüzde 403, DAP gübresinin yüzde 294, 20.20.0 kompoze gübresinin yüzde 261 oranında arttığını kaydeden Ziraat Odası Başkanı Kaya, sözlerine şöyle devam etti; "Tarımsal sulamada kullanılan elektrik yüzde 94,8, mazot yüzde 107, TİGEM hububat tohumluk yüzde 75-100, süt yemi yüzde 97,1 ve besi yemi yüade 96,5 oranında arttı. Çiftçilerimiz, çalışıyor üretiyor ama yeterince para kazanamıyor. Çözülmesi gereken sorunlarımız var."

Kaya, "Yeterli destek verilirse çiftçilerimiz üretimden kopmaz ve 2022 yılında üretimde sıkıntı yaşamayız. Aksi takdirde bu sorun sadece çiftçimizin sorunu olarak kalmayacak, üretim azalacak ekonomi daha kötü hale gelecek, enflasyon ve hayat pahalılığı artacak, sadece üreticinin değil tüketicinin de cebi yanacaktır" diye konuştu.

N. Alper CABBAR

Resimaltı: Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Aslan Kaya