Yapay zeka şirketinden dünyanın en büyük işlemcisi!

TAKİP ET

Cerebras adlı yapay zeka şirketi, WSE-3 (Wafer Scale Engine-3) adını verdiği dünyanın en büyük işlemcisini tanıttı. Bu işlemciyle birlikte Cerebras, performansı ikiye katlayarak bir kez daha rekor kırdı.

WSE-3 işlemcisi, 5nm seviyesine ulaşarak şirketin yeni bir çıtasını temsil ediyor. 900 bin yapay zeka çekirdeği ve 4 trilyon transistör içeren bu işlemci, önceki rekorları geride bırakıyor. Cerebras, işlemciyi wafer (gofret) seviyesinde TSMC'den alıyor, bu da son derece büyük boyutlarda işlemcilerin üretilmesine olanak tanıyor.

WSE-3, Cerebras'ın yapay zeka alanında ürettiği önceki işlemciler olan 16nm WSE-1 ve 7nm WSE-2'nin yerini alıyor. Şimdi ise bu işlemcinin geliştirilmiş bir versiyonuyla karşı karşıyayız.

Bu dev boyuttaki işlemci, yapay zeka eğitiminde kullanılacak. Çipin boyutu oldukça büyük olduğu için çok yüksek performans ve güç tasarrufu sağlanıyor. Cerebras, bu çipleri süper bilgisayarlar ve yapay zeka sunucuları için üretiyor ve bu da onlara daha fazla esneklik sağlıyor.

WSE-3, selefi WSE-2 ile aynı güç tüketimine sahip olmasına rağmen iki kat daha fazla performans sunuyor. İşlemci, 900 bin yapay zeka çekirdeğiyle birlikte 44 GB çip üstü SRAM ve 125 FP16 PetaFLOPS tepe performansa sahip.

Cerebras'ın CS-3 süper bilgisayarı, WSE-3 işlemcisini kullanarak yapay zeka modellerini eğitmek için kullanılabiliyor. CS-3, 24 trilyon parametreye kadar yapay zeka modellerini destekleyebiliyor ve yapay zekanın eğitimi için önemli bir performans avantajı sunuyor.

Ayrıca Cerebras, G42 ile dünyanın en büyük yapay zeka süper bilgisayarı rekorunu yenilemeyi hedefliyor. Yeni geliştirilen Condor Galaxy-3 süper bilgisayarı, 64 CS-3 sistemini bir araya getirerek 57.600.000 çekirdekli bir yapıya sahip olacak. Bu süper bilgisayarın tek başına 16 exaFLOP gücünde olması bekleniyor.

cs-3 dünyanın en büyük işlemcisi wse-3 yapay zeka işlemcisi samsunhaber teknoloji gündem haber