YARGIDAN BÜYÜKŞEHİR'E EMSAL İPTAL KARARI

TAKİP ET

Samsun Büyükşehir Belediyesi, İlkadım'da bir firmanın arazisini daha önce mahkemenin iptal kararına rağmen yeniden kamulaştırmaya kalktı. Firma dava açtı, yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Samsun Büyükşehir Belediyesi, İlkadım Kapaklı Mahallesi'nde World Lions Pazarlama İç ve Dış Ticaret Limited Şirketi'nin maliki olduğu araziye yönelik, İl Encümeninde geçtiğimiz yılın sonunda kamulaştırma kararı aldı. 


Belediye kamulaştırma işlemine gerekçe olarak alanın 'belediye hizmet alanı ve yol olacağını' belirtese de, firma kamulaştırma işleminin hangi projelerde kullanılacağının belirtilmemesi üzerine Samsun 2. İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması talebiyle dava açtı. Firma, dava dosyasına daha önce kamulaştırma işleminin iptaline yönelik Samsun 3. İdare Mahkemesi'nin kararını da ekledi. 

OYBİRLİĞİ KARAR ALINDI 

Mahkeme, belediyenin teknik, sosyal ve kültürel amaçlı projelerinde söz konusu arazinin kullanılacağına yönelik savunmasının belirsizlik içerdiğine işaret ederek, dava konusu taşınmazın hangi kamu hizmetine ayrılacağı hususunda bir belirleme yapılmadığı, yürürlükteki imar planlarında taşınmazlar hakkında öngörülen kullanım kararlarının kesin kullanım türünün belirlenmesine olanak vermediğinden alınan kamulaştırma kararının hukuka aykırı olduğuna dikakti çekti. Mahkeme, telafisi imkansız zararlar ortaya çıkabileceğinin altın çizerek kamulaştırma işleminin yürütmesini oybirliği ile durdurdu. 

Zekeriya FIRAT