Yeni Teknolojilerde Çığır Açacak Projelere Güçlü Destek İmkanı

TAKİP ET

Türkiye, yeni ve gelişen teknolojilerde atılım yaparken, bu alanlarda çığır açacak projelere güçlü bir şekilde destek vermek için yeni bir çağrı başlattı.

TÜBİTAK, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki uzun vadeli zorluklarla mücadele etmeyi amaçlayan Avrupa koordineli CHIST-ERA IV ERA-NET Araştırma Programı kapsamında proje çağrısı yapıyor.

Bu program kapsamında, uluslararası işbirlikleri yoluyla yeni ve gelişen teknolojilere yönelik çığır açıcı projelere destek sağlanacak. Başvurular tek aşamalı olarak yapılacak ve proje yürütücüleri akademi/araştırma enstitüleri, kamu veya özel sektör kuruluşlarında çalışmalıdır.

Konsorsiyumlar, Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Çekya, Finlandiya, Fransa, Macaristan, İrlanda, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Polonya, Romanya, Slovakya, İspanya, İsviçre, Tayvan ve Birleşik Krallık'tan en az 3 ülkedeki 3 bağımsız kurumla ortaklık yaparak oluşturulacak.

Çağrı kapsamında, çok boyutlu coğrafi bilgi sistemleri ve dijital dönüşüm ekosistemleri gibi çeşitli projelere destek verilecek. Proje süresi en fazla 36 ay olacak şekilde planlanacak.

TÜBİTAK, Yükseköğretim Kanunu'nda yer alan yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları ile ticaret sicil belgesi olan Türkiye'deki sermaye şirketlerini destekleyecek.

Her proje için TÜBİTAK'tan talep edilen katkı, kurum hissesi ve proje teşvik ikramiyesi hariç, proje başına 190 bin avroyu, yürütücü kuruluş başına ise yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri, kamu kurum ve kuruluşları için 100 bin avroyu, özel kuruluşlar için de 190 bin avroyu aşamayacak.

Kabul edilen bütçeler üzerinden yükseköğretim kurumları, eğitim ve araştırma hastaneleri ve kamu kurum ve kuruluşları yüzde 100, büyük ölçekli özel kuruluşlar yüzde 60 ve KOBİ'ler yüzde 75 oranlarında desteklenecek.

Son başvuru tarihi 10 Nisan olarak belirlendi. Uluslararası konsorsiyumun proje başvurusu CHIST-ERA internet sayfasından elektronik ortamda yapılacak.

Seçilen projeler aralık ayında başlayacak. Türkiye, bu çağrı ve çalışmalarıyla dünya genelinde teknoloji sektöründe öncü bir ülke olma hedefini sürdürüyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, planlar ve stratejilerle rotaları belirlerken, destek ve teşviklerle bu alanda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlara yardımcı oluyor. Türkiye, bu alanda atılım yapmak için "Terminal İstanbul" gibi teknoloji girişimlerini desteklemeye devam ediyor.

TÜBİTAK bilgi ve iletişim teknolojisi Avrupa koordineli CHIST-ERA IV ERA-NET Araştırma Programı Türkiye yeni teknolojilerde çığır açacak projelere güçlü destek Son başvuru tarihi 10 Nisan teknoloji samsunhaber haber gündem