Yeni Yargı Paketi TBMM'den Geçti: İşte Teklifle Gelen Değişiklikler

TAKİP ET

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edilen "8. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, bir dizi önemli değişikliği içeriyor.

İşte, yeni yargı paketi ile getirilen başlıca değişiklikler:

    Örgüte Üye Olmamakla Birlikte Örgüt Adına Suç İşleme Suçu: Artık bu fiil müstakil bir suç olarak kabul edilecek. Kişi, hem işlediği suç hem de örgüt adına suç işlediği için ayrı ayrı cezalandırılacak.

    Devlet Güvenliğine ve Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar: Silahlı örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen kişi, ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.

    Adli Para Cezalarının Alt ve Üst Sınırı: Suçla daha etkin mücadele ve caydırıcılığın sağlanması amacıyla bir günlük adli para cezasının alt sınırı 20 liradan 100 liraya, üst sınırı ise 100 liradan 500 liraya yükseltilecek.

    İcra ve İflas Kanunu'na Göre Temyiz Hakkı: Bölge adliye mahkemesi hukuk dairelerince verilen nihai kararlara karşı temyiz hakkı getiriliyor. İcra ve İflas Kanunu'na göre bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulabilecek.

    Mahkuma Vasi Tayini: Kesinleşmiş hapis cezasının infazı amacıyla ceza infaz kurumunda bulunan kişi, isteği üzerine kısıtlanabilecek veya kendisine kayyum atanabilecek.

    Tazminat Komisyonu: Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı alanlar, temyiz yoluna gidebilecek. Ayrıca, yakalama, tutuklama ve adli kontrol işlemlerine karşı başvuru hakkından mahrum bırakılan kişiler tazminat isteminde bulunabilecek. Yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı iddiasıyla yapılacak manevi tazminat taleplerini Tazminat Komisyonu inceleyecek.

Kaynak: dunya.com

8. yargı paketi tbmm meclis Ceza Muhakemesi Kanunu