Yerel Seçime Bir Hafta Kaldı: Türkiye Sandık Başına Gidiyor

TAKİP ET

Türkiye'de, 31 Mart'ta gerçekleşecek olan yerel seçimlere bir hafta kala, ülke genelinde 61 milyon seçmen görev yapacak yerel yöneticilerini seçmek için sandığa gidecek. İşte seçim süreci ve detaylar:

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen takvime göre, propaganda serbestliği 21 Mart'ta başladı ve 30 Mart Cumartesi saat 18.00'de sona erecek. Aynı tarihte başlayan seçim yasakları ise 31 Mart saat 23.59'da kalkacak.

Türkiye genelinde 61 milyon 441 bin 882 seçmenin bulunduğu bu seçimde, 1 milyon 32 bin 610 genç ilk kez oy kullanacak. 34 siyasi partinin adaylarının yarışacağı seçimlerde, ülke genelinde 206 binden fazla sandık kurulacak.

Seçimde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtar belirlenecek. Ayrıca, il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için de seçimler yapılacak.

Seçmenler, oy kullanacakları sandık bilgisini YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulaması'ndan veya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecekler. Seçmen bilgi kağıdı zorunluluğu olmayacak; seçmen, T.C. kimlik numarası bulunan resmi bir belge ile oy kullanabilecek.

Seçimlere katılacak olan 34 siyasi parti, oy pusulasında şu sıraya göre yer alacak: (Sıralama: Parti Adı - Numara)

AK Parti

İYİ Parti

Sol Parti

Büyük Birlik Partisi

Memleket Partisi

Anavatan Partisi

Demokratik Sol Parti

Yeniden Refah Partisi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)

Türkiye Komünist Partisi

Anadolu Birliği Partisi

Zafer Partisi

Halkın Kurtuluş Partisi

Türkiye Komünist Hareketi

Bağımsız Türkiye Partisi

Gelecek Partisi

Yeni Türkiye Partisi

CHP

Emek Partisi

HÜDA PAR

Hak ve Özgürlükler Partisi

Ocak Partisi

Adalet Birlik Partisi

Demokrat Parti

Güç Birliği Partisi

Millet Partisi

Milli Yol Partisi

Adalet Partisi

Aydınlık Demokrasi Partisi

MHP

Türkiye İşçi Partisi

Demokrasi ve Atılım Partisi

Saadet Partisi

Vatan Partisi

Oy verme saatleri, 81 ilde farklılık gösterecek. Doğudaki 32 ilde oy verme saatleri bir saat erkene alınacakken, diğer illerde 08.00-17.00 arasında olacak.

Türkiye, yerel yöneticilerini belirlemek üzere sandık başına gidiyor. Seçim takvimi işliyor; tüm hazırlıklar tamamlanmak üzere.

Yüksek Seçim Kurulu yerel seçimlere 10 gün kaldı yerel seçim Seçimlere katılacak olan 34 siyasi parti Yüksek Seçim Kurulu takvimi Seçmenler seçim yasakları 31 Mart saat 23.59da kalkacak siyaset gündem samsun haber haber