"Yerli Batarya Üretimi Türkiye'ye Yeni Meslekleri Kazandırdı"

TAKİP ET

Türk savunma sanayisinin yerli pil ve batarya üretimine yönelik yatırımları, Türkiye'de yeni mesleklerin ortaya çıkmasına neden oldu. ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ahmet Turan Özdemir, Türkiye'nin geçmişte sahip olduğu yetenekleri, yeni teknolojilerle birleştirerek yerli batarya üretiminde önemli bir kabiliyet kazandığını ifade etti.

 

ASPİLSAN Enerji Genel Müdürü Ahmet Turan Özdemir, şirketin 1981 yılında Kıbrıs Barış Harekatı'ndan alınan dersler sonucu kurulduğunu ve savunma sanayisinin enerji ihtiyaçlarını karşılamak üzere faaliyet gösterdiğini belirtti.

Şirket, 1984 yılında şarj edilebilir nikel kadmiyum pil üretimine başladıktan sonra, 2022 yılında yeni fabrikalarını devreye alarak pil seri üretimine geçti.

Türkiye'nin geçmişte sahip olduğu şarj edilebilir pil üretim yeteneğini, ASPİLSAN'ın yeni teknolojilerle birleştirerek tekrar kazandığını vurgulayan Özdemir, şirketin ham maddeden pil üretip, bunu elektronik kart ve yazılımlarla birleştirerek bataryaya dönüştüren ender firmalardan biri olduğunu ifade etti.

ASPİLSAN, İstanbul, Ankara, ve Kayseri gibi farklı şehirlerde faaliyet gösteren AR-GE ekipleri ve fabrikalarıyla Türkiye'nin farklı bölgelerinde istihdam yaratıyor.

Özdemir, pil ve batarya teknolojilerine yapılan yatırımların, Türkiye'de yeni meslek gruplarının ortaya çıkmasını sağladığını, şirketin ilk elektrot teknikeri, teknisyeni gibi yeni meslek gruplarını Türkiye'ye kazandırdığını belirtti.

Türkiye'de taşınabilir enerji ihtiyacının artmasıyla birlikte, pil tasarımı, yazılım, proje yönetimi, hukuk danışmanlığı gibi yeni meslek gruplarına olan ilginin artması bekleniyor.Özdemir, üniversite-sanayi iş birliği kapsamında "Sektör Kampüste" adlı programa destek verdiklerini ve savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirmeye odaklandıklarını söyledi.

teknoloji işbirliği meslek ASPİLSAN