Yerli Turistlerin Yurt İçi Seyahat Harcamaları 230 Milyar Lira Oldu

TAKİP ET

Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, yerli turistlerin yurt içi seyahatleri ve harcamaları önemli ölçüde arttı. Geçen yılın son çeyreğinde 9 milyon 616 bin kişi seyahate çıkarken, seyahat harcamaları yüzde 140 artış gösterdi. Yakınları ziyaretlerinin öne çıktığı seyahatlerde konaklama tercihleri değişiyor. Turizmdeki bu olumlu gelişmeler sektöre ivme kazandırıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yılın 4. çeyreğine ilişkin hane halkı yurt içi turizm istatistiklerini açıkladı. Ekim, kasım ve aralık aylarını kapsayan 4. çeyrekte, yurt içinde ikamet eden 9 milyon 616 bin kişi seyahate çıktı. Seyahat sayısı bir önceki çeyreğe göre yüzde 32 artış gösterdi.

Seyahate çıkanların bir veya daha fazla geceleme kaydı ile yaptıkları toplam seyahat sayısı, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 32 artarak 11 milyon 509 bin seyahat oldu. Bu süreçte seyahat edenler 77 milyon 472 bin geceleme yaptı, ortalama geceleme sayısı ise 6,7 gece olarak kaydedildi.

Yıllık bazda incelendiğinde ise, 2023 yılında toplam seyahat sayısının bir önceki yıla göre yüzde 17,5 artarak 61 milyon 463 bin olduğu belirlendi. Aynı dönemde seyahate çıkanların yaptıkları toplam geceleme sayısı ise yüzde 10,9 artarak 473 milyon 79 bin oldu, ortalama geceleme sayısı ise 7,7 gece olarak hesaplandı.

Yerli turistlerin yurt içinde yaptıkları seyahat harcamaları 2023 yılının 4. çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 140 artarak 45 milyar 734 milyon 935 bin TL'ye yükseldi. Seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 3 bin 974 TL olarak kaydedildi.

Yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam harcamanın geçen yıla göre yüzde 101 artarak 229 milyar 795 milyon 451 bin TL'ye ulaştığı belirtildi. Bu harcamaların yüzde 91'ini kişisel harcamalar, yüzde 9'unu ise paket tur harcamaları oluşturdu.

Yeme ve içme harcamalarının seyahat harcamaları içerisindeki payının yüzde 30,2 olduğu bildirildi. Ulaştırma harcamalarının yüzde 30, konaklama harcamalarının ise yüzde 11,6 olduğu belirtilirken, bu harcama türlerinde önceki yıla göre artışlar yaşandı.

Seyahate çıkış amaçlarına bakıldığında, yakınları ziyaret amacıyla yapılan seyahatlerin yüzde 60,5 ile ilk sırada geldiği görüldü. Gezi, eğlence ve tatil amaçlı seyahatlerin yüzde 26,7 ile ikinci sırada olduğu kaydedildi.

Bu çeyrekte seyahat edenlerin en çok arkadaş veya akraba evlerinde kaldığı, bunu kendi evlerinin ve otellerin takip ettiği belirtildi. Konaklama türleri yıllık bazda incelendiğinde ise, en çok tercih edilen konaklama şeklinin yine arkadaş veya akraba evleri olduğu gözlendi.

Yerli Turistlerin Yurt İçi Seyahat Harcamaları 230 Milyar Lira Oldu turist turizm ekonomi samsun