Yıldırım Holding  ALBChrome'u satın aldı! Yıldırım Grup İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım HHALK'a Özel Açıklamalar

TAKİP ET

Dünyada ilk 20 uluslararası terminal operatörü arasında yer alan Yıldırım Holding, Arnavutluk'un en büyük krom şirketi ALBChrome'u satın aldı. Yıldırım Grup İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, "Yıllık yaklaşık 650 bin ton ferrokrom üretim kapasitesine ulaşarak, dünya genelinde 4 ülkede yüksek karbonlu ferrokrom üreten ilk ve tek şirket olduk" dedi.

Dünyada ilk 20 uluslararası terminal operatörü arasında yer alan Yıldırım Holding, Arnavutluk'un en büyük krom şirketi olan ALBChrome'u satın almak için geçtiğimiz aylarda görüşmelere başlamıştı.

Türkiye'nin yurt dışında yürüttüğü satın alma ve sıfırdan yatırımlarıyla global arenada takip edilen kuruluşlarının başında gelen Yıldırım Holding, bir süredir ilgilendiği Arnavutluk'un krom devi ALBChrome görüşmeleri olumlu sonuçlandı. Yıldırım Holding, 14 Ocak'taki son görüşmelerin ardından Arnavut şirketi satın alarak, bu alanda 2022 yılınının ilk büyük adımını attı.

ÜLKE SAYISINI 5'E ÇIKARDI
Dünyada birçok ülkede 20 liman ve terminalini bünyesinde bulunduran tek Türk şirketi olan Yıldırım Holding, Arnavutluk'un en büyük krom şirketi ALBChrome'u satın aldıktan sonra Türkiye'nin yanı sıra Kazakistan, Rusya, İsveç'in de yer aldığı krom ve ferrokrom operasyonu yaptığı ülke sayısını 5'e çıkarmış oldu.

ALBChrome'un bin 100 çalışanı olan ve dünyanın farklı coğrafyalarında 50'den fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdiği biliniyor.

HHALK'A ÖZEL AÇIKLAMALAR
HHALK Gazetesi Ekonomi ve Bölge Haber Editörü Noyan Alper Cabbar'a açıklamalarda bulunan Yıldırım Grup İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, "Yıldırım Şirketler Grubu olarak Arnavutluk'un en büyük krom ve ferrokrom şirketi olan Albchrome Holding'in yüzde 100 hissesini satın aldık. Satış ve satın alma sözleşmesini Eylül 2021'de imzaladık, devir teslim ve kapanış işlemleri ise 14 Ocak 2022'de tamamlandı" dedi.

ALBCHROME, AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ
Yüksel Yıldırım, "Albchrome, Bulqiza Mine ve Vllahen Madencilik'te yüksek dereceli krom cevheri madenlerine ve Burrel ve Elbasan'da ferrokrom ergitme tesislerine sahip bir Arnavut şirketidir. Albchrome, Arnavutluk'taki en büyük krom cevheri ve yüksek karbonlu ferrokrom üreticisidir. Şirket, yıllık 72 bin ton yüksek karbonlu ferrokrom üretme kapasitesine ve 2 milyon tondan fazla yüksek dereceli krom cevheri rezervine sahip. 1991 yılında bir devlet şirketi olarak kurulan Albchrome, Avrupa'nın krom yataklarına yönelik en büyük lisanslardan birine sahip ve 50'den fazla ferrokrom ihraç etmektedir. Bulqiza'daki krom cevheri madeninde yüzde 38-44 tenörlü krom cevheri, Burrel ve Elbasan'daki 2 ferrokrom tesisinde ise toplam 4 üretim fırını bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

Yüksel Yıldırım, şöyle konuştu; "Albchrome, Yıldırım Grubu'nun metal ve madencilik iştiraki olan ve dünyanın en büyük 2. yüksek kaliteli yüksek karbonlu ferrokrom üreticisi ve 4. en büyük krom şirketi olan Yılmaden Holding'in bir parçası olacak. Halihazırda Türkiye, Rusya, İsveç ve Kazakistan'da krom madenlerinin ve ferrokrom üretim tesislerinin sahibi ve işletmecisi olan Yıldırım Grup, Albchrome'un varlıklarına eklenmesiyle yıllık yaklaşık 650 bin ton ferrokrom üretim kapasitesine ulaşarak, dünya genelinde 4 ülkede yüksek karbonlu ferrokrom üreten ilk ve tek şirket oldu." 

Haber: N. Alper CABBAR