Yılport Samsunspor Futbol Akademisi Fabrika Gibi Çalışıyor

TAKİP ET

Yücel Uyar, 'Yıllar sonra Ümit Milli Takım ve Olimpik Milli Takım dahil genç milli takımlara çok sayıda oyuncu gönderdik. Bu yapılan yatırımların, doğru çalışmanın ve Samsun futbolunun başarısıdır' dedi.

*** A Takım’a şu ana kadar kaç oyuncu verdik? Yakın zamanda yine altyapıdan gelecek isimler var mı?

Yılport Samsunspor Kulübü’ndeki görev süremce 4. yılımı tamamlamak üzereyim. Bunun bir buçuk yılı A Takım Teknik Menajeri olarak geçti. Bu süreçte 2 Lig’den TFF 1 Lig'e çıktık. Son 2,5 yıldır akademi direktörü olarak görev yapıyorum. Bu zaman zarfında A Takımımıza oldukça fazla sayıda oyuncu çıkardık. Bazı oyuncularımız maalesef kadro yoğunluğu nedeniyle süre alamadı. A Takım’a çıkan oyuncularımızın isimlerini hatırlatacak olursak bunlar Yunus Emre Çift, Polat Yaldır, Ali Kılıç, Ali Taha Demir, Muhammet Ali Özbaskıcı, Atakan Özdemir, Hakan Patan, Taha Tosun, Enes Albak, Alper Efe Pozan, Bedirhan Çetin, Yunus Emre Yıldız ve Efe Berat Töruz. Geçen sezon da A Takım’a çıkarıp süre alan ve alamayan oyuncularımızın değerlendirmesini yaptığımızda kendilerini geliştirmeleri için anlaşmalı olarak başka profesyonel takımlara verdik. Bu isimler de Batuhan Kazancı, Emirhan Gürler, Özcan Delibaş, Altay Cephe, Ali Kılıç, Arda Mutlu, Emirhan Kara, Ceyhun Çepnioğlu, Necmican Cebeci, Enes  Dege.  Şu anda U19 ve U17 takımımızda çok yetenekli oyuncularımız var. Şimdi bunların isimlerini vermem hem onlar, hem de arkadaşlar için olumsuzluk yaratabilir. Şunu söyleyebilirim ki gerçekten çok yetenekli oyuncularımız geliyor. Çalışma süremiz dahilinde buradan Samsun futboluna ve bize katkı sağlayan tüm kulüp yöneticileri ve antrenörlerimize, yine bize oyuncu üreten, yetiştiren antrenörlerimize çok teşekkür ediyoruz.

*** Kaç milli futbolcumuz var?

Görev yaptığımız bu süreçte Samsunspor tarihinde gerçekleşmiş ilkleri yaşıyoruz. Son 10 yıla baktığımızda milli takımlara giden oyuncu sayısı 2-3 oyuncudan fazla değildi. Yıllar sonra Ümit Milli Takım ve Olimpik Milli Takım dahil genç milli takımlara çok sayıda oyuncu gönderdik. Bu yapılan yatırımların, doğru çalışmanın ve Samsun futbolunun başarısıdır. Milli takımlarımıza giden oyuncularımız Yunus Emre Çift, Polat Şaldır. Ali Kılıç, Muhammet Ali Özbaskıcı, Emirhan Gürler, Ali Taha Demir, Umutcan Kırılmaz, Bedirhan Çetin, Efe Berat Töruz, Berat Efe Eser, Adem Yazıcı ve Taha Yiğit Odabaş.


*** Altyapımız bünyesinde kaç oyuncuyu barındırıyor?

Gelişim liglerinde U14, U15, U16, U17 ve U19 olmak üzere 5 kategoride oynuyoruz. Yaklaşık bu kategorilerde 100 oyuncuya sahibiz. Yılport Samsunspor Futbol Akademisi şu anda Nuri Asan Tesisleri’nde konaklıyor, Batı Park Mustafa Kemal Erkanat Tesisleri’nde çalışıyor. Tesislerimizde şu anda 21 oyuncu konaklıyor. Bu oyuncularımızın birçoğu yakın il ve ilçelerden. Ankara İstanbul ve İzmir'den de konaklayan oyuncularımız var.

*** Mustafa Kemal Erkanat Altyapı Tesisleri ne zaman bitecek? 

Kulüp Başkanımız sayın Yüksel Yıldırım'ın çok önem verdiği ve büyük maddi yatırımlar yaptığı Batı Park Mustafa Kemal Erkanat Tesislerimiz’de sona doğru geliniyor. Yıldırım Holding Mimarı Yakup beyin yoğun çalışmaları sayesinde 2-3 ay gibi bir süre içinde bitecek. Bittiğinde Türkiye'nin en güzel, en işlevsel altyapı akademi tesisi olacak. 

*** Yılport Samsunspor Teknik Direktörü Hüseyin Eroğlu ile diyaloglarınız nasıl?

Hocamız Hüseyin Eroğlu akademi oyuncularımız için büyük bir şans. Kendisi yıllarca genç oyuncularla çalışmış ve gelişmelerine katkı sağlamış bir teknik adam. Hüseyin Eroğlu hocamız ile Türkiye Futbol Federasyonu Eğitim Direktörlüğü yaptığım dönemde tanıştım. UEFA ve UEFA Pro Lisans kurslarında başlayan iletişimimiz hiç kesilmedi. Kulübümüzde de iletişimimiz son derece sağlıklı devam ediyor. Sürekli görüşüyor ve bilgi alışverişinde bulunuyoruz. İnşallah bu yıl takımımızı Süper Lig’e çıkartacaktır. Bu ligi çok iyi bildiğini ve bunun bizim için büyük bir avantaj olduğunu düşünüyorum.

*** Yılport Samsunspor Kulübü Başkanı Yüksel Yıldırım altyapı için şu ana kadar neler yaptı?

Kulüp Başkanımız sayın Yüksel Yıldırım, Samsunspor Kulübü tarihinde yapılmamış, düşünülmemiş bu büyük yatırımı, eseri Samsun spor camiasına, Samsun şehrine ve Türk futboluna kazandırmıştır. Kendisine bir futbol adamı olarak büyük saygı duyuyorum. Böylesine önemli bir tesisi Türk futboluna armağan eden Başkanımız sayın Yüksel Yıldırım’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Asla unutulmasın ki, sonuçlar gelip geçici, eserler kalıcıdır.

*** Son olarak sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı? 

Yıllarca futbol mesleğiyle uğraşmış, her alanında çalışmış biri olarak görev yaptığım Yılport Samsunspor'a hizmet etmeye devam edeceğim. Futbolculuğumda, antrenörlük hayatımda, Türkiye futbol Federasyonu’nda (TFF) görev yaptığım süreçte yaşadığım, edindiğim bilgi ve birikimi, sosyal çevremi Yılport Samsunsporlu oyuncularımızı geliştirmek için kullanıyorum. TFF ve UEFA ile yaptığımız çalışmalarda genç futbolcuların gelişimi üzerine hamleler yaptık. Almanya'da Bayern Münih, Freiburg, Bayer Leverkusen, Hollanda'da Ajax, İngiltere'de Derby County, yine milli takımlar düzeyinde İngiltere, Fransa, Danimarka ve Almanya ülkelerine defalarca gidip oturumlara katıldım. İsviçre'de UEFA merkezinde pro lisans öğrenci değişim-gelişim programlarında Türk antrenörler grubunun defalarca liderliğini yaptım. Bütün bu deneyimlerimi antrenör arkadaşlarıma ve oyuncularımıza katkı sağlamak için kullanmaya çalışıyorum, çalışmaya devam edeceğim. Yılport Samsunspor Futbol Akademisi üretiyor, gelecek bizim.

Özel Röportaj: Davut AKTAŞ