Yoga Nedir ve Nasıl Yapılır?

TAKİP ET

Yoga, beden ve zihin sağlığını iyileştiren, stresi azaltan, esneklik ve dengeyi arttıran bir uygulamadır. Nefes kontrolü, meditasyon, farkındalık ve bedensel duruşlarla pratik edilir. Yoga, sadece fiziksel değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal dengeyi de destekler. Günlük hayatta karşılaşılan stres ve koşturmaca içinde huzur ve dinginlik sağlar. Herkesin yapabileceği bir pratiği vardır ve düzenli olarak yapıldığında yaşam kalitesini artırır.

Yoga nedir, neden yoga yapmalıyız sorularını Kala Yoga'nın kurucusu Melh Kosif'e sorduk. Güzel bir söyleşi oldu keyifli okumalar.

Yoga, özünde zihin hareketlerini gözlemleyerek, nefes ve bedenin yardımı ile kişinin oluşturduğu kendisinin, “ben” dediği şeylerin üzerinde çalışma ve nihayetinde bütün bu oluşturulmuş benlikten uzaklaşma yoludur. Nefes, Konsantrasyon, Meditasyon, Farkındalık ve günümüzde görmeye alıştığımız, Yoga diyince aklımıza gelen pozlar yani Asana (duruş) çalışmaları ile pratik edilebilir.

Yoga, sadece fiziksel egzersiz mi yoksa daha fazlası mı içeriyor? Yoga, diğer egzersiz biçimlerinden farklı olarak nasıl bir deneyim sunar?

 Yoga sadece fiziksel bir egzersiz değil. 8 koldan oluşan, bunların bir kısmının fiziksel eylemlerle ilişkili olduğu bir pratik. Fiziksel egzersiz olarak algınanan pratik, mat üzerinde yapılan pozların yardımı ile fiziksel çaba içerisinde var olan kendi halimizi gözlemlemek ve onun üzerinde çalışmayı içerir. Kısaca bedeni alıştığı sınırların biraz ötesinde çalıştırma haliyle zihnin nasıl tepkiler verdiğini, hangi duyguların, hangi tavırların ortaya çıktığını görerek bu alan üzerinde farkındalık oluşturmayı içeriyor. 

Yoga pratiğinin ruh haline ve zihinsel sağlığa etkisi nedir? Yoga, stresten kurtulmak nasıl yardımcı olabilir?

Genel olarak Yoga denilince akıla gelen fiziksel çalışmalar olduğu için, o açıdan konuyu ele alırsak şayet, matın üzerinde yapılan fiziksel pratik sırasında canlanıp, kullanmaya başladığımız kendini gözlemleme hali, bir süre sonra bu alışkanlığın içimizde yer etmeye başlaması ile günlük hayata sirayet etmeye başlıyor. Yıllarca hayatımızda karşımıza çıkan iyi ya da kötü diye tanımladığımız tecrübelere karşı yaklaşımlarımız, var ettiğimiz duygular ve durumları ele alma biçimi üzerindeki tercihleri fark etmek, bunları dönüştürmek ve başka tercihlerle yola devam edebilmek adına çok kıymetli. Ruh halimizi, zihinsel sağlığımızı doğrudan etkileyen düşünce alışkanlıklarımızı görmek ve değiştirmek üzerine bir etkisi olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. 

Yoga, günlük yaşama koşturmacası içinde huzur ve dinginlik sağlayabilir mi? Yoga, stresten kurtulmak nasıl yardımcı olabilir?

Gün içerisinde hayatımızda yüzlerce etkileşim oluyor. Basit bir örnekle evden çıkıp, işe gitmek eylemi kendi içerisinde evde hazırlanırken aradığını bulamamak, asansörü bekleme süresi, trafiğin hali, dolmuşun kalabalığı, dinlediğimiz müziğin, haberin etkisi, park yeri bulma çabası ya da toplu taşımadan işe gidene kadar gözlemlenen durumları düşündüğümüzde günümüzün küçük bir porsiyonunu oluşturan bu zaman dilimi dahi bütün günü belki de haftayı olumlu yahut olumsuz yönde etkileyebilecek eylemlere, tecrübelere gebe. Kişi bütün bu süreçteki düşünce yapısını, durumları ele alma biçimini görmeye, yönetmeye ve dönüştürmeye başladığı taktirde kendi bilinç seviyesini, huzur ve dinginliği yitirmemize vesile olabilecek tecrübelerden etkilenmeyecek hale getirebiliyor.

Yoga pratiğine başlamak için hangi düzeyde olmak gereklidir? Yoganın başlangıç ​​aşamalarında nelere dikkat edilmelidir?

Herhangi bir düzey aramaya gerek olmaksızın, herkes yogaya başlayabilir. Özellikle Yoga Eğitmenlerinin fazlasıyla işittiği “ben esnek değilim, yoga yapamam” düşüncesini, “yoga yaptıkça bedenim daha fazlasına izin verecektir” ile değiştirmekte fayda var. Tabi ki birebir çalışmalar ya da grup derslerine katılabilme konusunda kişinin sağlık kondüsyonu çok belirleyici. Kişinin gündelik hayatını doğrudan etkilediği için özellikle hamile olan kişilerin, hamilelik dışında fıtık, vertigo, eklem rahatsızlıkları, tansiyon vb rahatsızlıkları bulunan kişilerin doktorlarına danışarak Yoga’ya adım atmasında fayda var. Hali hazırda farklı ekollerde pratikler, her yaş grubundan, her sağlık kondüsyonunda kişilerin Yoga Pratiğini hayatına dahil etmesine olanak sağlıyor.

Yoganın yaşam özgürlüğünü artırıcı etkileri nelerdir?

Yaşam özgürlüğü dediğimiz şey biraz riskli bir konu. Hepimiz yatıp, kalkıp, işe giden, hobileri, fobileri, kaygıları, istekleri olan kişiler olarak hayatımızı sürdürüyoruz ancak günümüzde bütün gündelik alışkanlıkların trendlerle yönlendirildiğini görebilmek hayli mümkün. Dönem dönem herkesin okuduğu kitaplar, herkesin ilgilendiği hobiler benzerlik gösterebiliyor. Bu hal, kişinin yönetim gücüne ihtiyaç duymadığı, zihnin farkındalıktan uzaklaştığı bir hayatı beraberinde getirebiliyor. Hepimizin başına gelmiştir bazen bir kitabı, dergiyi elinize alırsınız ve okumaya başlarsınız, sayfalar geçmiştir ancak ne okuduğunuzu hiç hatırlamaz halde kendinizi yakalarsınız ya da işten çıkmış ve birden kendinizini eve girerken, ne yolu ne de yolda yaşadıklarınızı hatırlamaz halde bulabilirsiniz. Burada şöyle bir soru ortaya çıkıyor; “eğer fiziksel olarak bulunduğunuz yerde, farkındalıkla, bilinçli bir şekilde bulunamıyorsanız, o an fiziksel olarak geçtiğiniz tecrübeleri, yani hayatı, hayatınızı kim yaşıyor?” işte bu noktada Yoga her tecrübenin içerisinde var olma halini gündelik yaşamın merkezine taşıyacağı için, farkında bir şekilde öğretilmiş davranışların, duyguların ötesinde bir yaklaşımı hayatımıza getirmesi açısından, yaşam özgürlüğümüz özelinde etkili olacaktır.

Yoga, yaşlanma süreci nasıl etkiler ve giderek gençleştirir mi? Yoga, vücut ve sağlığı birleştiren bağları güçlendirir mi? Yoga, hayat miktarını artırmak ve iç huzuru bulmak için bir araç olarak nasıl kullanılabilir?

Direkt Yoga yapan gençleşir demek hem doğru hem yanlış olur. Çünkü Yoga pratiğinin niyeti genç kalmak değil. Ancak yaş alma sürecinde, fiziksel ve mental sağlığımız için yazının önceki bölümlerinde bahsettiğim farkındalık hali, gündelik yaşamı, yaşam içerisindeki tercihleri ve bu tercihlerin kalitesini etkileyeceğinden dolayı, doğal olarak sağlık ve sağlıklı yaş alma sürecine olumlu bir etkiden bahsedebiliriz.

Yoga, esnekliği ve dengeyi arttırır mı? Yoganın dayanıklılığının özellikleri nelerdir? Yoga pratiği yaparak kendimi nasıl daha sağlıklı ve dengeli bir şekilde hissedebilirim?

Kişisel sınırların fiziksel pratikler yardımı ile güvenli bir şekilde zorlanması, sadece Yoga özelinde değil, yapılan her etkinlikte bedensel esneklik ve dengeyi arttıracağını söylemek mümkün. Yoga ile esneklik, denge, fiziksel dayanıklılığın yanında, hayatın tamamında daha dengeli bir hali araştırmak mümkün.

Melif Kosif Kimdir?

Samsun'da doğup büyüyen Kosif, Sinema Televizyon okumak için İstanbul'a gitmiştir. İstanbul'da yaşadığı süre boyunca yoga ile tanışmış ve bu alanda eğitimler almıştır. Film sektöründe çalışırken yoga pratiğini hayatının bir parçası haline getirmiştir.

İstanbul'dan ayrıldıktan sonra Bodrum'a taşınan Melih Kosif, burada yoga eğitmenliği yapmaya başlamıştır. Daha sonra yaklaşık iki sene önce Samsun'a geri dönerek burada Kala Yoga adında kendi yoga merkezini kurmuştur. Yoga alanında yaptığı çalışmalarla ve kurduğu merkezle birlikte insanların fiziksel ve zihinsel sağlığına katkıda bulunmaktadır.

Melih Kosif Kala Yoga Yoga pratiği Zihinsel farkındalık samsun samsun haber