Yücel Uyar: "Gelecek Bizim"

TAKİP ET

Bu sezon a takıma ve milli takımlara çok sayıda oyuncu gönderdiklerini söyleyen Yücel Uyar, 'Gelecek bizim. Tanju, Serkan, Celil, Cenk, Ercan, Ertuğrul, Vural, Adnan, Musa, Mehmet Nas gibi oyunculara sahip olabilmek için çok çalışacağız' dedi

*** Yılport Samsunspor'un altyapısından yıllar sonra a takıma ve milli takımlara giden oyuncu sayısındaki artış ve başarının sırrı nedir?

Bu bir proje çalışmasıdır. Biz kimiz, kulübümüzün, takımımızın amacı nedir, nasıl oynuyoruz, oyun anlayışımızı ve takıma nasıl oyun oynatmak istediğimizi çalışıyoruz. Topa sahipken ve değilken nasıl bir oyun anlayışı benimsememiz gerektiği üzerine çalışmalar yapıyoruz. Takımımızdaki oyuncu profillerini oluşturmaya çalışıyoruz. Takımın oyun anlayışına göre oyuncuların iyi oldukları ve yapmakta zorlandıkları şeyleri çok önemsiyor ve üzerinde duruyoruz.

Antrenörümüzün oyun anlayışı ve bunun takım üzerindeki etkilerini takip ediyoruz. Benimsenen anlayışı hayatı geçirirken faydalandığı antrenörlük tarzı ve antrenman türlerini dikkatle takip ediyoruz. Maç ve antrenmanları içeren süreçte takımlarımızın ve rakiplerin analizlerini yapıp değerlendirmeler yapıyoruz. Bunların ilerleyen aşamada etkilerini planlamalarımıza da dahil ediyoruz ve proje çalışmalarımızı bu  başlıklar çerçevesinde yürütüyoruz.

*** Samsunspor Futbol Akademisi’nin gelecek sezon hedefleri nelerdir?

Öncelikli hedefimiz daha çok çalışıp en yetenekli oyuncuları bulup mevcut kadromuzdaki yetenekli oyuncularımızla birlikte futbolun doğrularını onlara öğretmek olacak. Çünkü futbolun gelişimine ve değişimine ayak uydurabilecek oyuncular üretmeliyiz. Şöyle ki, oyuncular daha hızlı tepki vermek zorunda. Her hareket, her eylem daha hızlı yapılıyor. Daha hızlı düşün, daha hızlı hareket et. Bu geleceğin futbolu.

Onun için bütün oyuncular hücum ve savunmaya katkıda bulunmalıdır. Disiplin, takım kurgusu ve takım ruhu önemli. Pozisyonel, taktiksel esneklik ve uyarlanabilirlik, çözüm bulabilmek için değişiklik ve yaratıcılık, topla oynama becerisi yüksek kaleciler, top kaybı yapmayan mükemmel orta sahalar, bekler takımın kanat oyuncusu kanat oyuncuları takımın iç hücum oyuncuları. Bütün bu özelliklere uygun oyuncular üretmeye çalışmak zorundayız.

*** Akademiden bu sezon çok sayıda isim a takıma katıldı. Yeni sezonda da farklı isimler görebilecek miyiz?

2021-2022 sezonunda yıllar sonra Yılport Samsunspor, futbol akademisinden başkanımızın yaptığı yatırımların karşılığını almaya başladığını söyleyebiliriz. Yunus Emre, Polat Yaldır Ali Kılıç, Emirhan Gürler, Atakan Özdemir, Emir Hakan Patan, Muhammed Ali Özbazcı, Alper Efe Pazar ve Bedirhan Çetin resmi maçlarda Yılport Samsunspor a takımı forması giymişlerdir. Bu oyuncularımız süre alanlar. Daha küçük olan, henüz gelişimini tamamlamamış çok yetenekli oyuncular sunacağız. Gelecek bizim. Tanju, Serkan, Celil, Cenk, Ercan, Ertuğrul, Vural, Adnan, Musa, Mehmet Nas gibi oyunculara sahip olabilmek için çok çalışacağız.  


*** Bu sezon çeşitli yaş gruplarında genç milli takımlara gitmiş oyuncularımız kimler?

Yunus Emre Çift ve Polat Yaldır Ümit Milli Takım’a davet aldı. Ayrıca Emirhan Gürler, Ali Kılıç, Muhammed Ali Özbazcı, Umutcan Kırılmaz, Ali Taha Demir, Bedirhan Çetin, Efe Berat, Berat Efe, Adem Yazıcı, Taha Yiğit Odabaş gibi isimler de çeşitli yaş kategorilerinde milli olan oyuncularımız.

*** Bu sezon ortaya koydukları performansla öne çıkan Yunus Emre çift ve Polat yaldır için neler söyleyebilirsiniz?

Bu iki oyuncumuzun da kendilerine has özel yetenekleri var. Yunus Emre bir savunma oyuncusunun sahip olamayacağı top tekniğine sahip. Geriden oyun kurma, oyuna çıkma ve kilit pas atmada üzerine yoktur. Ayrıca çok iyi frikik kullanır. Samsunspor'un taraftarı daha Yunus'un yüzde 50'sini gördü. Yunus Emre daha çok çalışıp o kuvvete ulaştığında ve tecrübesi arttıkça İnşallah ikinci bir Ercan Kol göreceksiniz. Polat Yaldır ise Allah vergisi bir hıza ve kuvvete sahip. Hızıyla geçemeyeceği rakip yok. Çalışmayı seviyor. Eksiklerini giderdiğinde, tecrübesi arttıkça çok iyi bir kanat forvet olacaktır. İki oyuncunun da şimdiden Avrupa'dan ve Türkiye'den talipleri var.

*** İstanbul'da futbol okulu açıldı. Bununla ilgili beklenti ve düşünceleriniz nelerdir?

Daha önce Erbaa ve Fatsa'da futbol okulu açılmıştı. İstanbul'da da ilkini açtık. Burada amacımız para kazanmaktan çok Samsun sevgisini bütün Türkiye'ye yaymak. Formamızı giyen minik çocukların kalbine girmek, ayrıca yapacağımız organizasyonlarla futbol okullarından yetenekli minikleri takımımıza kazandırmak. Almanya, Kazakistan, Azerbaycan gibi ülkelerden de futbol okulu açma talepleri gelmekte. Bütün bunları değerlendiriyoruz. Sayıdan çok Samsunspor'u iyi temsil edebilecek kişileri tercih edeceğiz.

*** Altyapı tesislerinde inşaat ne zaman başlayacak, son durum nedir?

Yılport Samsunspor Batı Park Mustafa Kemal Erkanat Tesisleri’nde bildiğiniz üzere sahalar tamamen bitirildi. Bütün yaş gruplarımız hem çim sahalarımızı hem de sentetik sahalarımızı kullanıyor. İdari ve sosyal tesis inşaatı karkas durumunda. Başkanımız sayın Yüksel Yıldırım inşaata başlayacağını ve en kısa sürede yeni sezona hazır olacağını söylemişti. Zannediyorum ki bugünlerde çalışmalar başlayacak.

Tesisimiz tamamen bittiğinde şu an yapamadığımız özel antrenmanları, eksik giderme, kuvvet antrenmanları ve bireysel çalışmalarla çok daha iyi, hazır, güçlü ve rekabetçi oyuncular yetiştireceğiz. Tesisimiz bittiğinde futbolun 3 bileşeni olan antrenman, dinlenme ve beslenme gibi unsurları eksiksiz yapacağız. Başarı bir tercihtir, şans ve tesadüf değildir. Başarı sabır ve çok çalışmak ile elde edilir. Biz de bu bilinçle çok çalışmaya devam edeceğiz.

Özel Röportaj: Davut AKTAŞ