Yurtdışında kıble yönünü nasıl buluruz

TAKİP ET

Namazın dışındaki farzlardan yani şartlarından birisi de namazın Mekke’deki Kabe-i Muazzama cihetine yani kıble yönüne doğru kılınmasıdır. Dolayısıyla namaza durduğumuz yönün kıble yönü olması namazın bir şartıdır. Kıble cihetini bilmediğimiz bir yerde namaza durmadan evvel mutlaka araştırma yapılması gerekmektedir. Zira herhangi bir yöne doğru namaz kılınmaz. Ancak araştırmalar sonucu içtihad ettiğimiz kıble cihetine doğru namaz kılınır.

Özellikle yabancı ülke gezileri veya seyahatlerimizde kıble yönü araştırmalarına sıkça başvurabiliriz. Mesela piramitleri ile ünlü Mısır gezisine çıktığımızda bulunduğumuz mevkide kıble yönümüzü belirleyebileceğimiz bir cami/mescit veya dil problemini aşarak sorabileceğimiz bir Müslüman bulamadığımız vakit ne yapacağız? İşte böyle durumlar için kıble yönü bulma servislerinden yararlanabilirsiniz. Mısır’da kıble yönünüzü bulmak için اتجاه القبلة في مصر sayfasını kullanabilirsiniz. Yine aynı örnekten devamla Mısır’da başkent Kahire’deki konakladığımız otelin veya bulunduğumuz konumun kıble yönünü اتجاه القبلة في القاهرة servisinden öğrenebilirsiniz. Böylece Kahire'de kıble yönü hattınızı ve pusula için kıble derecenizi saniyeler içerisinde öğrenebilirsiniz.

Dünya geneli Arapça dil alt yapısı ile kıble yönü araştırmalarınızı اتجاه القبلة üzerinden yapabilirsiniz. Online haritalar ile kıble yönü hattınızı hassas bir şekilde buradan öğrenebilirsiniz. Kaldığınız otel veya bulunduğunuz yerin çatısına kadar inerek, kıble yönü hattınızı etrafınızdaki ayrıntılardan da yarar kıble yönünü en doğru şekilde tespit için kullanabilirsiniz. Dünyanın tüm ülke ve bu ülkelerin önemli şehirlerine ilişkin kıble derecelerini www.al-qibla.net adresinden öğrenebilirsiniz.