Ziraat Odaları çözüm istiyor 

TAKİP ET

Samsun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu'nda çiftçilerin yaşadığı sorunlar ele alındı. Ziraat Oda Başkanları, çiftçilerin yaşadığı sorunların çözümü konusunda adım atılması çağrısı yaptı. 

Samsun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, Başkan Hasan Tütüncü başkanlığında İlkadım Ziraat Odası Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Ziraat Odası Başkanları, çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkati çekerek, çözüm adına ivedilikle adım atılması gerektiğini söyledi. 

Çiftçilerin yaşadığı sorunların ele alındığı toplantıda şunlar kaydedildi; "Bilindiği gibi, çiftçilerimizden her harla için farklı elektrik aboneliği istenmektedir. Bu durum çiftçilerimizin altından çıkamayacağı bir maliyet doğurmaktadır. Çiftçilerimize bu konuda her türlü kolaylık sağlanmalıdır. Tek abonelikle farklı tarlalarda farklı saatler olmalı, yada tek abonelik her tarlaya taşınarak sulama yapılabilmelidir.

Biçerdöver fiyatları, buğday, saman balya, arpa destekleri yükseltilmeli. Çiftçilerimizin kuraklıktan etkilenmemesi için DSİ tarafından sulama kanallarının faaliyete geçene kadar kılçık kanallara su verilmesi, gerekirse sulamada kullanılmalıdır. Motorin fiyatları uygun seviyeye çekilmelidir. Çiftçiye sağlanan mazot ve gübre desteği güncellenmelidir. Zor şartlarda üretime devam eden çiftçilerimiz,  stopaj ödememelidir "denildi. 

FINDIK VE ÇELTİKTE 
SORUNLAR ÇÖZÜLMELİ 

Fındık ve çeltikte yaşanan sorunlara dikkat çekilen toplantıda şunlar kaydedildi; "TMO tarafından 2022-2023 sezonunda fındık alımı yapılmalıdır. Fındık fiyatları sezon başlamadan açıklanmalıdır. Fındık alımı sırasında çiftçilerimize her türlü kolaylığın sağlanması için TMO Bölge Müdürlüğü ile görüşme yapılmalıdır. 1936 yılında çıkan çeltik kanununda çeltik ekim alanları il merkezine 3000 metre, ilçe merkezinde 500 metre, belde ve köylerde 50 metredir.

Bütünşehir Yasası ile kanun geçerliliğini yitirmiştir. Köyler mahalleye dönüştüğü için 50 metre mesafe 500 metreye çıkmıştır. Bu durum çeltik alanlarının daralmasına sebep olmaktadır. Çiftçilerimiz ceza ödemek zorunda kalmaktadır. Mesafelerin çiftçilerimiz lehine yeniden belirlenmesi gerekmektedir "denildi. 

Zekeriya FIRAT