Ziraat Odaları'ndan 'Cezaları İptal Edin' Çağrısı 

TAKİP ET

Samsun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu üyeleri, ayrı parsellerde üretim yapan çiftçilere farklı elektrik saati takmaları zorunluluğu getirilmesine tepki göstererek, kesilen cezaların iptal edilmesi çağrısı yaptı. 

Samsun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu üyeleri, toplandı. Toplantıda alınan kararlar ve talepler yazılı açıklama ile kamuoyuna duyuruldu. Açıklamada tarımsal sulama yapan üreticilerin farklı parsellerde üretim yaptığına dikkati çekilerek, elektrik dağıtım şirketinin her parsele elektrik saati takma zorunluluğunu gerekçe gösterip üreticilere ceza kesmesine tepki gösterildi. 

'ÇİFTÇİLER ÜRETİM 
YAPMAYABİLİR'

Yapılan açıklamada, "Tarımsal sulama yapan çiftçilerimize elektrik kurumu tarafından 
haksız cezalar kesilmiştir. Bu cezalar zaten zor şartlarda üretim yapan emekçilerimizin tamamen tarımdan uzaklaşmasına sebep olacaktır. Örneğin bir çiftçinin 3-5 parsel tarlası vardır. Her parsele ayrı ayrı abone istenmektedir ve herbirine de ayrı ayrı ceza kesilmiştir.Ayrıca üretime 5-10 yıldır ara vermiş hiçbir elektrik tüketimi olmayan aboneye de kaçak elektrik tutanağı tutulmuştur. Özelleştirilmeden önce her çiftçimiz bir abonelikle tüm tarlalarda üretim yapabiliyordu. Ancak özelleştirmeden sonra her parsele ayrı ayrı abonelik istenmektedir. Sonuç olarak Usülsüz ve haksız olarak kesilen cezalar iptal edilmelidir. Bir abonelikle kendine ait olan tüm parsellerde sulama yapabilmelidir. Aksi takdirde çiftçimiz üretim yapmayacaktır "denildi. 

TALEPLERİ AÇIKLADILAR 

Açıklamada diğer taleplerde gündeme getirilerek şunlar kaydedildi; "Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıt yaptıran çiftçilerimizin o yıla ait aktif-pasif durumu gözetilerek o yılın Ziraat Odalarındaki güncellemelerini yaptırmayan çiftçilerin ÇKS işlemlerinin Tarım Bakanlığı tarafından kabul edilmemesi gerekir. Anayasa Mahkemesi'nin Ziraat Odalarının lehine vermiş olduğu karara uyulması gerekmektedir. 2023 yılında mazot gübre desteği Ziraat Bankası Başakkart'a yüklenmiştir. Bu sistem sıkıntılara sebep olmuştur.Çiftçilerin pazarlık gücü kalmamıştır.

Kartlardan komisyon alınmaktadır. Çiftçilerimiz daha çok mağdur olmaktadır. Çeltik tohumu fiyatı serbest piyasada son derece pahalıdır.Devletimizin çeltik tohumlarına sübvanse uygulamalıdır. Ayrıca devletimiz tarafından hububat ürünlerine verilen destek birim fiyatı artırılması gerekmektedir. Tütün üreticilerin de diğer tarımsal ürünler gibi tarım ürünü sayılarak desteklemelerden faydalanması gerekmektedir. Ayçiçek tohumu serbest piyasada çok pahalı hale gelmiştir. Bakanlığımız tarafından ayçiçeği üreticimize destek verilmeli,  tohum fiyatlarına sübvanse uygulanmalıdır. Hatta dönüme göre hibe ayçiçek tohumu sağlanmalıdır. Buğdayda verilen 1000 lira prim desteği 2023 yılı boyunca devam etmelidir. 7 yıldır fındık destekleme fiyatı 170 TL olarak çiftçimize verilmektedir.

Bütün girdi fiyatlarının 7 yıldır yüzde 900 artmasına rağmen alan bazlı destekleme 170 TL olarak devam etmektedir.Bir an önce günümüz şartlarına uygun hale getirilerek alan bazlı desteğin çiftçilerimize verilmesi gerekmektedir.Defne ağacı orman  ürünü sayılmaktadır. Defne yaprağı üreten çiftçilerimiz bu durumda büyük zorluklar çekmektedir.Çok fazla evrak işi ile uğraşmak zorunda kalmaktadır. Defne ağacının orman ürünü olmaktan çıkarılarak tarım ürünü vasfına geçirilmesi gerekmektedir."

Ziraat Odaları'nın aldığı kararlar, karar defterine işlendi. Kararların ilgili kurumlarlada paylaşılacağı belirtildi.  N.Alper CABBAR